«Καληνύχτα και καλή τύχη»

1982-1983 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Μπρεχτ-Χίτλερ

Πρώτη Παρουσίαση: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών – Κεντρική Σκηνή, 26/02/1983

Το έργο είναι μια πρωτότυπη σύνθεση του Μάριου Πλωρίτη, ο οποίος επιχειρεί ένα συνδυασμό ντοκουμέντου, επικού θεάτρου και αυτοβιογραφίας, χρησιμοποιώντας κείμενα παρμένα από το γνωστό βιβλίο του Χίτλερ ‘Ο Αγών μου’, ιστορικό υλικό από την άνοδο και πτώση του Ναζισμού, καθώς και ποιήματα, τραγούδια και αποσπάσματα έργων του Μπέρτολτ Μπρέχτ. Μέσα απ’ αυτά προβαίνει ο δραματικός Λόγος και Αντίλογος και ο θεατής καλείται να κρίνει ποιός είναι ο ‘Δίκαιος’ και ποιός ο ‘Άδικος Λόγος’. Τη θεατροποίηση αυτής της διαμάχης επωμίζονται μίμοι-τραγουδιστές, που παρασταίνουν ιστορικά ή φανταστικά πρόσωπα και συνδέουν, σχολιάζουν, σατιρίζουν τα λεγόμενα και τα δρώμενα. Οι στίχοι τους είναι σκόπιμα απλοϊκοί, ενώ συχνά χρησιμοποιούν ρίμες και φραστικά σχήματα της Επιθεώρησης και του Βαριετέ. Το έργο από τη μια μεριά καταδεικνύει τους πολιτικούς και κοινωνικούς μηχανισμούς που έδωσαν στο Χίτλερ τη δυνατότητα να επιβάλλει την αποτρόπαιη τυραννία του και να οδηγήσει την ανθρωπότητα στην πιο απαίσια αλληλοσφαγή και από την άλλη προσπαθεί να γίνει ένα σατιρικά ψυχαγωγικό θέατρο, που ο ίδιος ο Μπρέχτ το θεωρούσε την ‘ευγενικότερη λειτουργία του θεάτρου’.

Σύνθεση: Πλωρίτης, Μάριος

Απόδοση: Πλωρίτης, Μάριος

Σκηνοθεσία: Ρεμούνδος, Γιώργος

 
Αξίζει πραγματικά τον κόπο να διαβαστεί το βιβλίο με το κείμενο της παράστασης ,το οποίο εκδόθηκε από το Θεμέλιο το 1984 και είναι εξαντλημένο.
(Μπορείτε να το βρείτε και να το διαβάσετε εδώ : https://redflecteur.wordpress.com/2016/01/29/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%B7/)

ΥΓ.
This Is A Coup φιλελέδες κατεβάζουν τις θεατρικές μας παραστάσεις. Αμ δε δημοκράτες μου. Έχω ξαναρίξει μια ματιά στο καταστατικό του Εθνικού Θεάτρου (εξακολουθεί να είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την προαγωγή, μέσω της θεατρικής τέχνης, της πνευματικής καλλιέργειας του λαού και της διαφύλαξης της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας του) και ναι δεν έχει περάσει στα χέρια της σκοταδιστικής ορθόδοξης ελίτ μας. Και για να το τελειώνουμε το αστείο κανείς δεν έχει τη δικαιοδοσία να κατεβάσει κανένα θεατρικό, καμιά Ντόρα, κανένας Κυριάκος κανένας ζεσουίδης, καμιά ΠΡΕΣΒΕΙΑ κανένας φασίστας. Τα έργα τα κατεβάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και στην περίπτωση μας ο υπουργός Μπαλτάς και η κυβέρνηση του αφού πρώτα υποκύπτει στις πιέσεις αφεντικών και των εν δυνάμει συμμάχων.

Τελικά στην αστική δημοκρατία η τέχνη καθοδηγείται από τις αστικές ευαισθησίες ή από την ίδια της την φύση  ;

Πηγή: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Από την – Arte Povera –

αναδημοσίευση από το

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο