Μια πρώτη ματιά της Θεσσαλονίκης μετά τα εθνικιστικά συλλαλητήρια

Τους τελευταίους μήνες στην Θεσσαλονίκη η ακροδεξιά έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να ανασυγκροτηθεί έπειτα από το οργανωτικό κενό που έχει αφήσει πίσω της η Χρυσή Αυγή τα τελευταία χρόνια και τις ανεπιτυχείς παρεμβάσεις τους στο Ωραιόκαστρο, με τον μανδύα του ¨αγανακτισμένου γονιού¨, ενάντια στην ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Τον Ιούλιο του 2017, η ολιγάριθμη παραστρατιωτική φασιστική γκρούπα Ιερός Λόχος 2012 επιτέθηκε στο gay pride της Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους συμμετέχοντες. Από το Σεπτέμβριο και μετά πολλές μικρές ομάδες προσπαθούν να εμφανιστούν στο προσκήνιο, μη έχοντας από κάπου να πιαστούν για να αποκτήσουν κοινωνική νομιμοποίηση δρώντας στο περιθώριο.

Η μεγάλη τους ευκαιρία ήρθε με την διοργάνωση του εθνικιστικού συλλαλητηρίου στις 21/1, από το αστικό μπλόκ, την εκκλησία και τον Σαββίδη, για την ονομασία της Μακεδονίας. Αυτή η πλαισίωση από το ¨νόμιμο¨ περιβάλλον έδωσε χώρο να ξεπηδήσουν τα ναζιστικά κατακάθια, δίνοντας τους την ευκαιρία να επιτεθούν στην αντιφασιστική συγκέντρωση της Καμάρας, όπως και στις καταλήψεις ΕΚΧ Σχολείο και Libertatia την οποία και έκαψαν. Επίσης η Χρυσή Αυγή, κινητοποιώντας πανελλαδικώς τον μηχανισμό της, επανεμφανίζοντας τα δολοφονικά τάγματα εφόδου και με μπροστάρη τον Κασιδίαρη, παρουσιάστηκαν προσπαθώντας να καθοδηγήσουν τον δεξιό μαζικό χώρο χωρίς όμως να θέλουν να κρύψουν τα φασιστικά χαρακτηριστικά τους.

Με την πραγματοποίηση εθνικιστικών συλλαλητηρίων σε Αθήνα αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, την συνέχιση των επιθέσεων σε Στέκια και Καταλήψεις, και την Ελληνοτουρκική κρίση των τελευταίων ημερών οι φασίστες συνεχίζουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης με πολεμοκάπηλη και μισαλλόδοξη ρητορική, παίζοντας το παιχνίδι της αστικής τάξης, αποπροσανατολίζοντας τις πλατιές λαϊκές μάζες και στρέφοντας αυτές προς τον εθνικισμό, με στόχο το τσάκισμα του ταξικού κινήματος και των κοινωνικών αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας.

Η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού προσπαθεί και στην Θεσσαλονίκη με πολιτική και κοινωνική εξωστρέφεια αλλά ταυτόχρονα με μαχητικά χαρακτηριστικά να συνεισφέρει στην Αντιφασιστική Αντικαπιταλιστική Αντεπίθεση. Το τελευταίο διάστημα παραβρεθήκαμε την Παρασκευή 9/3 στην εκδήλωση της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης στο ΕΚΘ, το Σάββατο 10/3 στην Πανβαλκανική Διεθνιστική Πορεία Αλληλεγγύης, στην Καμάρα, όπως και της Παρασκευή 16/3 στην για το Μακεδονικό που διοργάνωσαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο ΕΚΘ. Επίσης την ίδια μέρα το πρωί πραγματοποιήσαμε αντιφασιστική παρέμβαση στο τμήμα δημοσιογραφίας του ΑΠΘ διανέμοντας το 8ο τεύχος της Αντιφασιστικής Φρουράς και προπαγανδίζοντας την διεθνιστική άποψη μας για το Μακεδονικό.

Σε μια πόλη με βαθιές εθνικιστικές ρίζες αλλά με αδύναμες φασιστικές οργανώσεις, υπάρχει η ανάγκη μιας μαχητικής, αντιφασιστικής δράσης με στρατηγική συμπύκνωσης δυνάμεων για την Εξέγερση και τον Κομμουνισμό.

Κείμενο από το 9ο τεύχος “Αντιφασιστική Φρουρά” της ΟΡ.Μ.Α.

 

Το 9ο τεύχος θα είναι διαθέσιμο στην Θεσσαλονίκη από 22/04 για τις τοπικές παρεμβάσεις και την εργατική πρωτομαγιά.

Περιεχόµενα τεύχους:

  • Editorial: Ο εθνικισμός ως εκκολαπτήριο του φασιστικού κινδύνου
  • Φασισμός και κοινωνικές οργανώσεις του ταξικού κινήματος
  • Το χτύπημα στη Φαβέλα και οι συλλήψεις των ΑΜΕ & C-18: Ακόμα περισσότερο περιθώριο, ακόμα περισσότερες ήττες στους φασίστες
  • Ακροδεξιές παρενοχλήσεις στα θέατρα και το αντιφασιστικό κίνημα: Η περίπτωση ΑΚΡΟΠΟΛ και η παράσταση JESUS CHRIST SUPERSTAR
  • Ο ανταγωνισμός Ελλάδας – Τουρκίας και ο ρόλος τους στη διεθνή πολιτική σκηνή
  • Ιταλία και Γερμανία | η Ευρώπη στην αβεβαιότητα της κρίσης
  • Η διεθνιστική πάλη συνεχίζεται
  • Μια πρώτη ματιά της Θεσσαλονίκης μετά τα εθνικιστικά συλλαλητήρια
  • Φασιστική ενέδρα σε αντιφασιστική παρέμβαση στην Παλιά Κοκκινιά – Αντιφασιστική συγκέντρωση και διαδήλωση το Σάββατο 31 Μάρτη

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο