Συμπεράσματα σύσκεψης Περάματος 30/5: Διαδήλωση 9/6 & αντιφασιστική συγκέντρωση στα δικαστήρια Πειραιά 12/6

Την Τετάρτη 30/5 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Περάματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κοινωνικών & πολιτικών φορέων για τη φασιστική ενέδρα της 26ης Μαΐου.

Παραβρέθηκαν η δημοτική παράταξη Σαλαμίνας ΝΑΥ.ΜΑΧΗ.Α., το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η παράταξη ΕΡΓΑΣ της ΟΑΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, η Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας, το ΝΑΡ, η ΟΚΔΕ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, η Λαϊκή Αντίσταση Πειραιά, ενώ μηνύματα συμπαράστασης στάλθηκαν από την ΠΕΝΕΝ, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα, την Αντιρατσιστική – Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου, το ΕΕΚ, την ΑΔΚ και την Ροσινάντε. Παραβρέθηκε επίσης ο αντιδήμαρχος Περάματος Τάκης Καραγιαννάκης.

Από την πλευρά της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού κατατέθηκε μια συνοπτική περιγραφή των γεγονότων του τετραημέρου και των δικαστικών εξελίξεων καθώς και των ευρύτερων φασιστικών και ακροδεξιών κινήσεων και τη σχέση τους με το Κράτος και την Κυβέρνηση.
Η δίκη των ναζί αναβλήθηκε για τις 12 Ιούνη επειδή ενσωματώθηκε ως κατηγορούμενος και 4ος φασίστας που ο Λαγός είχε «διατάξει» το Διευθυντή του Αστυνομικού Τμήματος Περάματος να τον απελευθερώσει.

Η ενέδρα της 26ης Μάη απέδειξε και στους τελευταίους δύσπιστους την πραγματική χρησιμότητα του υποτιθέμενου «σωματείου» του Αγ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: πέρα από τον ανοιχτό εργοδοτικό – απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπαθεί να στήσει με επιχορηγήσεις από εφοπλιστές και την COSCO, είναι προκάλυμμα των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής. Αποτελεί συνέχεια των διάσπαρτων χτυπημάτων στη Libertatia, στη Φαβέλα, στους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη αλλά και των μεμονωμένων επιθέσεων σε Περιστέρι, Ν. Σμύρνη και Ν. Ηράκλειο. Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να επαναφέρει το μύθο των «αχτύπητων» Ταγμάτων Εφόδου και μέσα από αυτά να ξαναχτίσει τον αποψιλωμένο μηχανισμό της.

Η ακροδεξιά ανασυγκρότηση του αστικού μπλοκ που προσπαθεί να βγει ως κυρίαρχη πολιτική επιλογή είναι που έχει δώσει ψήγματα πολιτικού χώρου και ελπίδας στις υπό διάλυση φασιστικές ομάδες. Η ΝΔ ενσωματώνει τη εθνικιστική στρατηγική και δίνει πολιτική και κοινωνική κάλυψη στα εθνικιστικά συλλαλητήρια που αποτελούν τον πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο αναδιάταξης του φασιστικού χώρου. Η Διεθνιστική Πρωτοβουλία και η Διεθνιστική Διαδήλωση το Σάββατο 2 Ιούνη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού πόλου που θα αντιπαρατεθεί με την αναδυόμενη εθνικιστική – ρατσιστική ακροδεξιά.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις ανακοινώσεις «καταδίκης» της φασιστικής ενέδρας από το κόμμα και τη νεολαία. Οι κρατικοί μηχανισμοί της δικαιοσύνης & της αστυνομίας (όπως και της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης) παραμένουν ανέγγιχτοι για να επιτελούν τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική. Το αστυνομικό τμήμα Περάματος είναι άλλο ένα τοπικό παράρτημα της Χρυσής Αυγής όπου ο Λαγός παρεμβαίνει σαν ουσιαστικός Διοικητής του. Τα επιχειρήματα των κυβερνητικών δυνάμεων διολισθαίνουν από το «δεν μπορούμε να αγγίξουμε το Βαθύ Κράτος» στο «δεν πρέπει να αγγίξουμε το Βαθύ Κράτος για να μη διαταράξουμε τις εύθραυστες πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες». Το παιχνίδι «άλλο η κυβέρνηση, άλλο το κόμμα»το έχουμε δει να ξαναστήνεται και ξέρουμε τι συμφέροντα εξυπηρετεί.

Μέσα από τη συζήτηση συνομολογήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία  πως χρειάζεται να αναδειχτεί ένα τριπλό σχέδιο διεκδικήσεων που να υλοποιηθεί από ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσεων: α) το φασιστικό «σωματείο» του Αγ. Νικολάου και η εγκληματική γιάφκα του θα κλείσουν β) να καταδικαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ναζί στην ενέδρα της 26ης Μάη γ) να καταπέσει η σκευωρία και να αθωωθούν οι 6 αντιφασίστες αγωνιστές.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των παριστάμενων συλλογικοτήτων (με εξαίρεση την ΕΡΓΑΣ) αποφάσισε τη διενέργεια αντιφασιστικής διαδήλωσης το Σάββατο 9/6 στις 12 το μεσημέρι όπου θα ξεκινήσει από την πλατεία Ηρώων και θα κατευθυνθεί προς τα ναζιστικά γραφεία του Αγ. Νικολάου. Η κάθε συλλογικότητα και φορέας θα φροντίσει να αναδείξει το δικό της σκεπτικό και πολιτικό περιεχόμενο της δράσης.

Επίσης, αποφασίστηκε αντιφασιστική συγκέντρωση στα Δικαστήρια Πειραιά στις 12/6 στις 9πμ μέρα επανέναρξη στη δίκης των 4 Χρυσαυγιτών.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου την επόμενη εβδομάδα, αντιφασιστική πολιτική εκδήλωση – συζήτηση στα τέλη Ιούνη ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα αντιφασιστικής συναυλίας στις αρχές Ιούλη.

Αθήνα, 31 Μάη 2018

Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο