ΔΕΘ 2018: Η υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο αμερικάνικο & ευρωπαϊκό κεφάλαιο έχει ανάγκη τον ακροδεξιό εγγυητή της

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡ.Μ.Α.)

Στη φετινή ΔΕΘ είχαμε τις εορταστικές εκδηλώσεις των τριών χρόνων από τον ολοκληρωτικό συμβιβασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αμερικάνικη στρατηγική και στις επιταγές του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου. Η ενσωμάτωση αυτών των πολιτικών δεν αφορά μια πολιτική λιτότητας που ανήκει στο παρελθόν, αλλά είναι οδηγός για μια ακόμα πιο σκληρή συνέχεια. Ο ανοιχτός οικονομικός (και όχι μόνο) πόλεμος που ασκείται στη Συρία και την Τουρκία ως την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα μας δείχνει πως έρχονται ακόμα πιο σκληρές πολιτικές ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει φέρει και θα οδηγήσει ξανά στο μέλλον ανοιχτές πολιτικές κρίσεις. Το διεθνές κεφάλαιο θα αδυνατεί να βρει σταθερό πολιτικό προσωπικό που να υλοποιεί με επιτυχία το οικονομικό πρόγραμμα και να διατηρεί την κοινωνική νομιμοποίηση και συνοχή. Η στήριξη της μαζικής ακροδεξιάς είναι απολύτως απαραίτητη είτε ως αντιπολιτευτικός «μπαμπούλας» είτε ως αμείλικτη δύναμη καταστολής του εργατικού κινήματος.

Στην φετινή ΔΕΘ βιομήχανοι, καναλάρχες και μπάτσοι πραγματοποίησαν ένα μεγαλειώδες show ώστε να προωθήσουν την ακροδεξιά ως βασικό εκφραστή της κοινωνικής αγανάκτησης. Οι διάφοροι παράγοντες και η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» έδωσαν το αρχικό νεύμα και στίγμα μιας ευρύτερης συγκέντρωσης ώστε να ξεπεραστούν οι μίζερες και εσωστρεφείς παρελάσεις που στήνονταν από καμιά τριανταριά εθνικιστές το προηγούμενο διάστημα. Η απόσυρση της συναυλίας δεν εμπόδισε την εξέλιξη του σχεδίου. Μαρινάκης, Σαββίδης, Αναστασιάδης, Τριανταφυλλόπουλος και κάθε λογής παραμάγαζο των ΜΜΕ έστησαν ένα «γκαιμπελικό» σχέδιο προπαγάνδας, σπρώχνοντας τις εκδηλώσεις των λίγων δεκάδων και αποκρύπτοντας αυτές του εργατικού κινήματος. Την ίδια μέρα της διαδήλωσης στήθηκε μια γιγαντιαία περιχαράκωση των ταξικών διαδηλώσεων με φραγμούς ενός τεράστιου «Π» που έκλειναν εσωτερικά το κίνημα ανάμεσα σε Αριστοτέλους, Τσιμισκή και ΔΕΘ. Με αυτό τον τρόπο εκχωρήθηκε η υπόλοιπη πόλη και κυρίως η παραλία επιτρέποντας τη μαζικοποίηση των θλιβερών ακροδεξιών συγκεντρώσεων από περαστικούς και φιλήσυχους μικροαστούς. Τέλος, άφησαν επί πέντε (5!!!) ολόκληρες ώρες μερικές δεκάδες αλητών να ρίχνουν πέτρες και φωτοβολίδες με καμία επίθεση των ΜΑΤ, με καμία προσαγωγή. Αντίθετα, είχαν αποκλείσει την ελεύθερη μετακίνηση των αυτοκίνητων στο κέντρο της πόλης δημιουργώντας μια εικονική αίσθηση χάους.

Οι οργανώσεις του εργατικού κινήματος ήταν και παραμένουν αμήχανες απέναντι σε αυτό το σχέδιο. Η συνειδητή υποτίμηση της ακροδεξιάς ανασυγκρότησης και η προσέγγισή της ως «κομπίνα του ΣΥΡΙΖΑ» κινδυνεύει να μετατρέψει τον κίνδυνο σε πραγματικότητα. Η μη εκπλήρωση ενός σχεδίου κατάληψης της περιοχής του Λευκού Πύργου επέτρεψε στους φασίστες και στις δυνάμεις καταστολής να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον «ανεκτικό» ώστε να πλαισιωθεί από ειρηνικούς διαδηλωτές. Μέχρι και τις 6 το απόγευμα η πρόσβαση στην παραλία και το Λευκό Πύργο ήταν πανεύκολη και ανεμπόδιστη. Στο τέλος της Ναυαρίνου στην παραλία υπήρχαν κιόσκια με ελληνικές σημαίες και επιτρέποντας από το μεσημέρι σε 20-30 φασισταριά να πραγματοποιούν «προσυγκέντρωση» προπαγάνδας.

Το πρόβλημα της ακύρωσης ακροδεξιών συγκεντρώσεων δεν αποτελεί τεχνικό – οργανωτικό πρόβλημα μόνο. Η διάλυση των ακροδεξιών –φασιστικών μηχανισμών θα έρθει με μια πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη ανταγωνιστική σύγκρουση. Αποτελεί μέρος ενός ρεαλιστικού σχεδίου εξέγερσης ενάντια στα σχέδια του αστικού μπλοκ ξεπερνώντας τις ηττοπαθείς και συμβιβαστικές πολιτικές του «δεν μπορούμε» και «δεν υπάρχει εναλλακτική».

H OΡ.Μ.Α. συμμετείχε, για πρώτη φορά με οργανωμένο μπλοκ στη διαδήλωση κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ. Με ανακοινώσεις και ανοιχτή σύσκεψη προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα εκπλήρωσης ενός εναλλακτικού σχεδίου που να έσπαγε την ισορροπία που ήθελε να επιβάλλει το αστικό μπλοκ.

Οι εκδηλώσεις της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού στα πλαίσια του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη είναι ένα βήμα προς τη συγκρότηση ενός τέτοιου πόλου. Η σύγκρουση με τις τελευταίες τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο αγωνιστών του ταξικού εργατικού κινήματος. Σε Σαλαμίνα – Πέραμα, Πειραιά, Άλιμο – Νότια Προάστια, Μαρούσι – Νέο Ηράκλειο και Βόρεια προάστια δεν τσακίζουμε μόνο τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα αλλά συγκρουόμαστε με την ανασυγκρότηση της ρατσιστικής και εθνικιστικής ακροδεξιάς.

Πολιτική εκδήλωση στον Πειραιά
Παρασκευή 14/9, πλατεία Κοραή 7μμ.

Τοπικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις:

Σαλαμίνα, Τετάρτη 12/9, πλατεία Μπόσκου 7μμ.
Μαρούσι, Τετάρτη19/9, Σταθμός ΗΣΑΠ 7μμ.
Άλιμος, Πέμπτη 20/9, Λεωφ. Ελευθερίας & Θουκυδίδου 7μμ.

ΔΕΘ 2018: Η υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο αμερικάνικο & ευρωπαϊκό κεφάλαιο έχει ανάγκη τον ακροδεξιό εγγυητή της

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο