Πέντε ψεύδη αποδομούν την απολογία του κοσμηματοπώλη

Πώς παρουσιάζει ο κοσμηματοπώλης τα γεγονότα και τί λένε τα στοιχεία.

Το omniatv εξασφάλισε ολόκληρη την απολογία του κοσμηματοπώλη στον ανακριτή για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου κι έτσι είμαστε σε θέση να αντιπαραβάλουμε τα κύρια σημεία της με τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία.

Σε πλαίσιο, τα αποσπάσματα από την απολογία, ακολουθούμενα από τα στοιχεία (φωτό, βίντεο, μαρτυρίες) σχετικά με τον κάθε ισχυρισμό.

Ψεύδος 1: «τον είδα να ψάχνει για λεφτά»

Κατά τις 14:10 – 14:15 άνοιξα την κρυστάλλινη πόρτα του μαγαζιού για να πάρω μια εφημερίδα. Με το τράβηγμα ασφαλίζει η πόρτα, είναι μαγνητική και ανοίγει μόνο με μηχανισμό. Μόνο με μεγάλη φόρα ή πίεση μπορεί να ανοίξει. Το περίπτερο ήταν περίπου στα 5-6 λεπτά. Επιστρέφοντας βλέπω μέσα στο μαγαζί μου, στο βάθος, έναν νέο άνδρα να ψάχνει και να χτυπάει την ταμειακή μηχανή, να ψάχνει τα συρτάρια για λεφτά.

Όπως φαίνεται στα παρακάτω καρέ από ρεπορτάζ τηλεοπτικών μέσων, την ώρα που οι αστυνομικοί της ΔΕΕ είναι επιτόπου, τα πάντα είναι στη θέση τους: και η ταμειακή μηχανή αλλά ακόμα και οι καρέκλες στα γραφεία. Μόνο ο πυροσβεστήρας με τον οποίο προσπάθησε να απεγκλωβιστεί ο Ζακ είναι στη μέση της εισόδου.

Ψεύδος 2: «κρατούσε μαχαίρι μέσα στο μαγαζί»

Ενδεχομένως μπήκε μέσα κλωτσώντας την πόρτα ή με μεγάλη δύναμη. Σπρώχνοντας αφού ακούστηκε θόρυβος. Μου είπαν ότι κρατούσε μαχαίρι , τον είδα κι εγώ ότι κράταγε μαχαίρι στο χέρι, το είχε σηκώσει και το είδα.

Εδώ, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου διαψεύδεται από τον αυτόπτη μάρτυρα που επιχείρησε να σταματήσει τον ξυλοδαρμό:

[…] Και όσον αφορά ένα μαχαίρι που λένε, το μαχαίρι το είδα, όντως το είχε. Δεν το είδα καθόλου όσο ήτανε μέσα, δεν το είδα καθόλου όταν μπουσούλαγε να βγαίνει έξω. Όταν έξω τον είχανε που είχε φάει το ξύλο του θανάτου, λίγο πριν έρθει ο τραυματιοφόρεας, λίγο πριν έρθουνε οι μπάτσοι, δεν ξέρω, το ‘βγαλε από την τσέπη του, το βρήκε και το έπιασε κάτω, όπως έπιασε το γυαλί, αντί το γυαλί πιο μετά, βρήκε εκείνη την ώρα ένα μαχαίρι κι έπιασε;

Ψεύδος 3: «τη βιτρίνα την έσπασε ο Ζακ»

Η εξωτερική βιτρίνα έσπασε απο ενέργειες δικές του. Δε θα έσπαγα εγώ το μαγαζί μου, θα ήταν εκτεθειμένα τα κοσμήματα. Είχε σπάσει πρώτα το μεγάλο συρόμενο δεξιά επάνω και παράλληλα το μεγάλο εξωτερικό του δρόμου. Η εξωτερική τζαμαρία είναι ενιαία, έφυγαν κομμάτια. Την εξωτερική την έσπασε ο δράστης.

Πριν σκύψει για να βγει, όσο ήταν όρθιος στον πάγκο, εγώ πήρα μια πέτρα και την πέταξα μέσα στο κατάστημα. Ήταν σπασμένη ήδη η εξωτερική τζαμαρία. Δεν το πέτυχα. Του την έριξα για να τον τρομάξω. Δεν είχα σκοπό να τον πλήξω, να τον φοβίσω περισσότερο για να σταματήσει τη ζημία που μου έκανε μέσα στο μαγαζί μου. Τι να έκανα;

Κι όμως, κι αυτό είναι ψεύδος:

1) Αν και το γνωστό βίντεο, που καταγράφει τον δολοφονικό ξυλοδαρμό, ξεκινάει αφού έχει αρχίσει το περιστατικό, ο ιδιοκτήτης διακρίνεται να πετάει πέτρα στον Ζακ, η οποία περνάει μέσα από το ήδη σπασμένο πάνω μέρος της βιτρίνας, τον πετυχαίνει ενώ προσπαθεί να απεγκλωβιστεί με τον πυροσβεστήρα (που του πέφτει από τα χέρια), και όχι ενώ κάνει «ζημιές στο κατάστημα» γενικά κι αόριστα:

2) Ο αυτόπτης μάρτυρας επιβεβαιώνει ότι η πάνω βιτρίνα ήταν ήδη σπασμένη, από τον ιδιοκτήτη:

«Εγώ πήγα γελώντας εκεί πέρα, γιατί βλέπω δύο τρεις και σπάγανε το μαγαζί. Και κοιτάω και κόσμο μαζεμένο και εγώ νόμιζα ότι έχει κάνει κάποια κουταμάρα ο μαγαζάτορας σε κάποιον κι έχουνε πάει μέρα μεσημέρι και του σπάνε το μαγαζί.
Αυτή ήταν η εικόνα που είχα πηγαίνοντας, μετά αντιμετώπισα ό,τι είδα εκεί πέρα μπροστά. Ο ένας απ’ αυτούς που σπάγανε το μαγαζί, ήταν ο μαγαζάτορας, που νόμιζα ότι ήταν περαστικός»

3) Ακόμα και το κάτω μέρος της τζαμαρίας το έσπασε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μαζί με τον μεσίτη, με σκοπό να χτυπήσουν τον Ζακ, όπως φαίνεται στο γνωστό βίντεο:

Το οποίο μας φέρνει στον επόμενο ισχυρισμό του κοσμηματοπώλη:

Ψεύδος 4: «προσπάθησα απλώς να τον συγκρατήσω»

Θα μπορούσα να ανοίξω την πόρτα με το τηλεκοντρόλ μου. Αλλά φοβήθηκα, γιατί είπα πως θα βγει αυτός με το μαχαίρι.

Μαχαίρι δεν κρατούσε ο Ζακ, όπως ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας και όπως διακρίνεται από όλες τις σκηνές των βίντεο, όταν βρισκόταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο. Το μαχαίρι εμφανίζεται αργότερα, στα χέρια των αστυνομικών, όταν τον χτυπούν κι αυτοί με τη σειρά τους, λίγο πριν ξεψυχήσει:

Προσπαθώντας να βγει, εγώ πήγα κοντά στη βιτρίνα, για να τον κρατήσω μέσα στο μαγαζί μέχρι να φτάσει η αστυνομία.

Όπως φαίνεται στο παραπάνω απόσπασμα από το βίντεο του φονικού ξυλοδαρμού, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης, αφού έσπασαν οι ίδιοι τη τζαμαρία, την οποία προσπαθούσε να τραβήξει ο Ζακ για να βγει, μπουσουλώντας, τον κλωτσούσαν στο κεφάλι, πάνω μάλιστα στα όρθια, σπασμένα κομμάτια τζάμι.

Υπήρχαν κάτι αίματα κάτω και μέσα στο μαγαζί μου. Τον είδα με αίματα. Ενδεχομένως να είχε στα χέρια του, μπορεί να είχε τραυματιστεί κι απο το μαχαίρι. Στα χέρια περισσότερο είχε αίματα. Μετά βγαίνοντας, αν χτύπησε σε κανένα τζάμι, που δεν είχε κοπεί, να τραυματίστηκε κι αλλού. Πρέπει να ήταν στα χέρια του τα αίματα. Εγώ δεν τον χτύπησα, τον κράτησα εκεί για να μην βγει έξω.

Όπως είδαμε, ο ίδιος τον είχε χτυπήσει με πέτρα. Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα αυτόπτη μάρτυρα – πριν απ’ όσα φαίνονται στο βίντεο – ήδη ο κοσμηματοπώλης, μαζί με άλλους, πετούσαν πράγματα με τα οποία είναι πιθανό να είχαν τραυματίσει τον Ζακ.

Όταν ήρθε ο διασώστης, είχε τις αισθήσεις του, του έδεσε με επίδεσμο το κεφάλι και μετά ξάπλωσε στο έδαφος. Μετά σηκώθηκε, δεν πρόσεξα αν είχε χτυπήματα στο λαιμό, είχε απλά αίματα. Μόνο στο κεφάλι του έβαλαν [σ.σ.: επίδεσμο], απλά αίματα.

Είναι πολύ πιθανό να είχε προκληθεί και τραύμα στο λαιμό από κάποιο από τα όρθια κομμάτια τζάμι, της κάτω βιτρίνας, πάνω στο οποία κλωτσούσαν το κεφάλι του Ζακ ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης.

Ένας από τους αστυνομικούς, όταν ειδοποιεί το ΕΚΑΒ, αναφέρει ότι ο Ζακ έχει κοπεί στο λαιμό. Ένας άλλος, παριστάμενος, παρεμβαίνει και του λέει «όχι στο λαιμό, στα χέρια»:

Ψεύδος 5: «χτύπαγε ο συγκατηγορούμενός μου, εγώ παρασύρθηκα»

Ηρθε ο συγκατηγορούμενός μου και χτύπαγε για να μη βγει έξω μέχρι να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει. Είχε πολλά γυαλιά έξω. Μικρά μεγάλα. Έφυγε ένα κομμάτι απο την κάτω βιτρίνα. Κάποια κομμάτια της βιτρίνας είχαν μείνει. Εγώ παρασύρθηκα βλέποντάς τον , θέλοντας κι εγώ να τον εμποδίσω να φύγει μέχρι να έρθει η αστυνομία. Τελικά όμως βγήκε ο άνθρωπος από το κατάστημα.

Τον κλώτσησα στο πρόσωπο όταν πήγαινε να βγει, στον συγκατηγορούμενο δεν έδωσα προσοχή. Εγώ ήμουν σε κατάσταση σοκ.

Δύο διαφορετικοί ισχυρισμοί στην ίδια απολογία: από τη μία «ο συγκατηγορούμενός μου χτύπαγε κι εγώ παρασύρθηκα», από την άλλη «τον κλώτσησα στο πρόσωπο, δεν έδωσα προσοχή στον συγκατηγορούμενο». Το αφήγημα του «σοκ» (που δεν τεκμαίρεται από το βίντεο, έτσι κι αλλιώς) φαίνεται να αποτελεί μεταγενέστερο υπερασπιστικό εφεύρημα.

Ευθύνες και υποχρεώσεις

Η υπόθεση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ανακριτικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι, το πώς θα εξελιχθεί η δικογραφία μέχρι να βγει το παραπεμπτικό βούλευμα, είναι ξεκάθαρα στα χέρια του ανακριτή και του εισαγγελέα.

Δεν είναι δυνατόν οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος να αποκομίζουν την αίσθηση ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι απρόθυμη να συνδράμει στην ανακριτική διαδικασία. Οι ανακριτές και οι εισαγγελείς ανήκουν στη δικαστική εξουσία και έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν, ανεξάρτητα από το τί θέλουν και τί δεν θέλουν οι αστυνομικές αρχές.

Ιδίως σε μια εποχή που η πληροφορία είναι και προσβάσιμη και αναλύσιμη, από πολύ περισσότερους.


Ολόκληρο το κείμενο της απολογίας του κοσμηματοπώλη στον ανακριτή:

Αρνούμαι την κατηγορία που μου αποδίδεται. Κατά τις 14.10 – 14.15 άνοιξα την κρυστάλλινη πόρτα του μαγαζιού για να πάρω μια εφημερίδα. Με το τράβηγμα ασφαλίζει η πόρτα, είναι μαγνητική και ανοίγει μόνο με μηχανισμό. Μόνο με μεγάλη φόρα ή πίεση μπορεί να ανοίξει. Το περίπτερο ήταν περίπου στα 5-6 λεπτά. Επιστρέφοντας βλέπω μέσα στο μαγαζί μου στο βάθος έναν νέο άνδρα να ψάχνει και να χτυπάει την ταμειακή μηχανή, να ψάχνει τα συρτάρια για λεφτά.

Δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Τον έβλεπα απ’ έξω. Μου είπε ένας απ’ έξω, «μην μπείτε, κρατάει μαχαίρι» . Είχε γίνει μεγάλος θόρυβος με την είσοδό του στο κατάστημα και είχε μαζευτεί κόσμος λόγω της φασαρίας. Ενδεχομένως μπήκε μέσα κλωτσώντας την πόρτα ή με μεγάλη δύναμη. Σπρώχνοντας αφού ακούστηκε θόρυβος. Μου είπαν ότι κρατούσε μαχαίρι , τον είδα κι εγώ ότι κράταγε μαχαίρι στο χέρι, το είχε σηκώσει και το είδα. Η μηχανή δεν άνοιγε γιατί δεν έχει συρτάρι. Έψαχνε, δεν είδα όμως να βάζει κάτι στην τσέπη του, δεν πρόσεξα να πήρε κάτι.

Όλα γίνανε πολύ γρήγορα. Είχε εγκλωβιστεί, φαίνεται ότι ένιωσε ότι δεν μπορούσε να βγει, πήρε τον πυροσβεστήρα, τον άρπαξε και βάραγε την πόρτα με τον πυροσβεστήρα. Η πόρτα δεν ανοίγει εύκολα, μόνο με κοντρόλ γιατί έχει μαγνήτη. Είναι τρίτη φορά που με κλέβουν. Είναι δύσκολη περιοχή. Δεν κατάφερε να την σπάσει και πήγε μετά στην συρόμενη. Τη συρόμενη κάτω πόρτα, την έσυρε, δεν την έσπασε, είχε σπάσει όμως πρώτα το ένα φύλλο της επάνω βιτρίνας με τον πυροσβεστήρα, αυτό είχε σπάσει εύκολα.
Είχε μαζευτεί κόσμος δεν πρόσεξα ποιοι ήταν. Η εξωτερική βιτρίνα έσπασε απο ενέργειες δικές του. Δε θα έσπαγα εγώ το μαγαζί μου, θα ήταν εκτεθειμένα τα κοσμήματα. Είχε σπάσει πρώτα το μεγάλο συρόμενο δεξιά επάνω και παράλληλα το μεγάλο εξωτερικό του δρόμου. Η εξωτερική τζαμαρία είναι ενιαία, έφυγαν κομμάτια. Την εξωτερική την έσπασε ο δράστης. Είμαι κάθετος σε αυτό. Εγώ δεν έσπασα για κανένα λόγο την βιτρίνα. Μπήκε μετά απο κάτω, σύρθηκε για να βγει, ενδεχομένως να κόπηκε απο τα τζάμια που ήταν κάτω στη βιτρίνα, υπήρχαν και τζάμια που δεν είχαν πέσει.

Προσπαθώντας να βγει, εγώ πήγα κοντά στη βιτρίνα, για να τον κρατήσω μέσα στο μαγαζί μέχρι να φτάσει η αστυνομία. Ο άλλος (συγκατηγορούμενος) ήρθε μόνος του. Δε τον κάλεσε κανένας. Ήμουν ταραγμένος και δεν το είδα ποιός ήταν, απ΄ότι έμαθα μετά ήταν γείτονας. Έχει γραφείο απέναντι.

Ερώτηση: Σε τι κατάσταση φαινόταν ο δράστης;

Απάντηση: Ο δράστης δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Παρατήρησα ότι όταν πήρε τον πυροσβεστήρα μου παρέπαιε, δεν ήταν καλά. Δεν μπορώ να ξέρω τι μπορεί να είχε πάρει αυτός ο άνθρωπος και ήταν σε αυτή την κατάσταση. Νορμάλ δεν ήταν, πρέπει να ήταν άρρωστος. Δεν ήταν φυσιολογική η συμπεριφορά του. Δεν μου φαινόταν καλά.
Πριν σκύψει για να βγει όσο ήταν όρθιος στον πάγκο, εγώ πήρα μια πέτρα και την πέταξα μέσα στο κατάστημα. Ήταν σπασμένη ήδη η εξωτερική τζαμαρία. Δεν το πέτυχα. Του την έριξα για να τον τρομάξω. Δεν είχα σκοπό να τον πλήξω, να τον φοβίσω περισσότερο για να σταματήσει τη ζημία που μου έκανε μέσα στο μαγαζί μου. Τι να έκανα;

Ήρθε ο συγκατηγορούμενός μου και χτύπαγε για να μη βγει έξω μέχρι να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει. Είχε πολλά γυαλιά έξω. Μικρά μεγάλα. Έφυγε ένα κομμάτι απο την κάτω βιτρίνα. Κάποια κομμάτια της βιτρίνας είχαν μείνει. Εγώ παρασύρθηκα βλέποντάς τον , θέλοντας κι εγώ να τον εμποδίσω να φύγει μέχρι να έρθει η αστυνομία. Τελικά όμως βγήκε ο άνθρωπος από το κατάστημα.

Υπήρχαν κάτι αίματα κάτω και μέσα στο μαγαζί μου. Τον είδα με αίματα. Ενδεχομένως να είχε στα χέρια του, μπορεί να είχε τραυματιστεί κι απο το μαχαίρι. Στα χέρια περισσότερο είχε αίματα. Μετά βγαίνοντας, αν χτύπησε σε κανένα τζάμι, που δεν είχε κοπεί, να τραυματίστηκε κι αλλού. Πρέπει να ήταν στα χέρια του τα αίματα. Εγώ δεν τον χτύπησα, τον κράτησα εκεί για να μην βγει έξω.

Τον κλώτσησα στο πρόσωπο όταν πήγαινε να βγει, στον συγκατηγορούμενο δεν έδωσα προσοχή. Εγώ ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν το θυμάμαι αυτό που μου λέτε, στην κατάσταση που ήμουν, ότι κάποιος μας σταμάτησε. Μετά βγήκε, δεν σηκώθηκε, ήρθε ένας διασώστης και του έδεσε το κεφάλι. Εγώ έπραξα ό,τι έπραξα από αγανάκτηση και πόνο, και για το δράστη νιώθω πόνο. Με έχουν πληγώσει πολύ. Είναι το τρίτο πλήγμα. Έχω πέσει θύμα κλοπής με τελευταία φορά το ριφιφί των Φεβρουάριο του 2018.

Τότε μου πήραν πολλά. Δεν βρήκαν στον δράστη. Έπαθα μεγάλη ζημιά. Κατά την άφιξή μου στο σημείο είπα: «Ρε παιδιά να πάρουμε την αστυνομία». Και μου είπαν «έχει γίνει ήδη». Θα μπορούσα να ανοίξω την πόρτα με το τηλεκοντρόλ μου. Αλλά φοβήθηκα, γιατί είπα πως θα βγει αυτός με το μαχαίρι.

Όταν έκανα, το έκανα γιατί ένιωθα πόνο, ότι αυτός ο άνθρωπος πάει να μου κάνει κακό στο μαγαζί μου στο σπίτι μου.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι στην προσπάθειά σας αυτή, και για τους λόγους που μας αναλύσατε, υπερβήκατε το αναγκαίο μέτρο που θα δικαιολογείτο κάτω απο τις περιστάσεις αυτές; Κατανοήσατε την ερώτησή μου; Θεωρείτε πως, ενόψει των συνθηκών και της θέσης του θύματος, σκεπτόμενος το περιστατικό, πράξατε ό,τι ήταν αναγκαίο προκειμένου να διαφυλάξετε την περιουσία σας;

Απάντηση: Ναι, κατανόησα την ερώτησή σας, δε μπορώ όμως να απαντήσω στην ερώτησή σας. Δεν μου πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι θα μπορούσε να προκληθεί βαριά βλάβη ή και θάνατος στο θύμα, δεν θα το έκανα ποτέ, αν θεωρούσα ότι θα προκαλούσε τον θάνατο.
Όταν ήρθε ο διασώστης, είχε τις αισθήσεις του, του έδεσε με επίδεσμο το κεφάλι και μετά ξάπλωσε στο έδαφος. Μετά σηκώθηκε, δεν πρόσεξα αν είχε χτυπήματα στο λαιμό, είχε απλά αίματα. Μόνο στο κεφάλι του έβαλαν, απλά αίματα. Στη συνέχεια εκεί που καθόταν κάτω , σηκώθηκε, έπιασε ένα μεγάλο κομμάτι κρυστάλλου, αυτό τουλάχιστον είδα εγώ, και προχώρησε προς τα κάτω. Όσοι τον είδαν, κάνανε στην άκρη. Πήγε να χαρακώσει και τον διασώστη. Στράφηκε και κατά άλλων, τι είχε να χάσει; Εγώ δεν αντιλήφθηκα πότε ακριβώς κατέφθασε η αστυνομία, ήμουν πολύ ταραγμένος με την κατάσταση του μαγαζιού μου. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να έχει έρθει νωρίτερα. Εγώ τους αντιλήφθηκα αφού πήρε και κάποια τραπέζια μαζί του, τον ακινητοποίησαν, τον βάλανε κάτω. Δεν μπορώ να περιγράψω την σύλληψή του, ήμουν σε άσχημη κατάσταση, ήταν και παρακάτω, δεν ήταν στο μαγαζί μου μπροστά.

Τον ρίξαν κάτω απ’ ό,τι είδα απο μακριά, δεν είδα να τον χτυπούν, δεν πρόσεξα κάτι τέτοιο, δεν μπορώ να απαντήσω αν τον χτύπησαν. Τον βάλανε κάτω και τον ακινητοποίησαν.

Θέλω να ζητήσω μεγάλη συγνώμη για το παιδί, δεν ήθελα να πεθάνει, έχω παιδιά στην ηλικία του. Λυπάμαι πάρα πολύ για την όλη κατάσταση, ζητάω συγνώμη απ’ όλους, λυπάμαι αφάνταστα από καρδιάς. Είμαι απο 13 ετών στη δουλειά και η κατάσταση αυτή με λυπεί. Είμαι καρκινοπαθής, έχω υποβληθεί σε εγχείρηση και ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλομαι σε εξετάσεις. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο