«Εδώ είναι Ελλάδα»: Απίθανες καταστάσεις στην αρχή του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τον φόνο του Ζακ

Θεατρική παράσταση από τον συνήγορο υπεράσπισης του Χορταριά, Ιωάννη Γλύκα και «ελληνοπρεπείς» δηλώσεις από την πρόεδρο, Αλεξάνδρα Βασιλακάκου - Σύλληψη του σκιτσογράφου Π. Μητσομπόνου για φωτογραφίες

Με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τον φονικό ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου / της Zackie Oh.

Την διαδικασία παρακολουθεί, καταγράφει και μεταδίδει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Παρατηρητήριο ZackieOh Justice Watch.

Κατέθεσαν ως παριστάμενοι προς υποστήριξη της κατηγορίας ο αδελφός του θύματος, Νίκος Κωστόπουλος, καθώς και η μητέρα του, Ελένη Κωστοπούλου. Ο πατέρας που είχε επίσης προγραμματιστεί να καταθέσει σήμερα, δεν μπόρεσε λόγω ασθένειας. Μετά τα δύο μέλη της οικογένειας Κωστόπουλου, το δικαστήριο άκουσε την κατάθεση της Κ.Σ., φίλης του Ζακ που είχε το τελευταίο τηλεφώνημα μαζί του πριν εκείνος χαθεί στη μαύρη τρύπα της Γλάδστωνος, καθώς και του μάρτυρα Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη, αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ.

Από τη διαδικασία δεν έλειψαν τα απρόοπτα, καθώς η πρόεδρος, Αλεξάνδρα Βασιλακάκου διέταξε τη σύλληψη του σκιτσογράφου Παναγιώτη Μητσομπόνου, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε τραβήξει κάποιες φωτογραφίες με το κινητό του τηλέφωνο, ως βοήθημα για την ολοκλήρωση σκίτσων. Καθώς η λήψη φωτογραφιών από δικαστικές αίθουσες απαγορεύεται χωρίς ειδική άδεια, ο σκιτσογράφος αυτή τη στιγμή κρατείται στο Α.Τ. Αμπελοκήπων και αναμένεται να περάσει Εισαγγελέα εντός της ημέρας και θα δικαστεί με αυτόφωρη διαδικασία, αύριο, Παρασκευή.

«Εδώ είναι Ελλάδα» και «αυτά τα αγγλικά»

Άσχετα με το ζήτημα των φωτογραφιών που προέκυψε αργότερα, η πρόεδρος ήταν εξαρχής αρνητική γενικά με την παρουσία σκιτσογράφου, προκαλώντας αίσθηση στο κοινό του ακροατηρίου. Χαρακτήρισε «μιμητισμό» το δικαστικό σκιτσορεπορτάζ, προσθέτοντας «είμαστε και Ελλάδα εδώ»:

Πρόεδρος: Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο.

Εισαγγελέας: Σκίτσο μπορεί να κάνει.

Πρόεδρος: Εντάξει, κοιτάξτε, ας αφήσουμε και λίγο τους μιμητισμούς, είμαστε και Ελλάδα εδώ. Η δίκη έχει σημασία, όχι αυτά εδώ.

Αντίστοιχη… δυσανεξία στα «ξενόφερτα» επαναλήφθηκε όταν ο Νίκος Κωστόπουλος ανέφερε, κατά την κατάθεσή του, ότι ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν καλλιτέχνης drag show:

Νίκος Κωστόπουλος: Ήταν ένας άνθρωπος ενεργός, έγραφε… Μια βδομάδα πριν έκανε και ντραγκ σόου στο Ψυρρή.

Πρόεδρος: Τι είναι αυτά; Αυτά τα αγγλικά δεν καταγράφονται και δεν είναι εύκολο να θυμόμαστε, τι εννοείτε;

Νίκος Κωστόπουλος: Χορευτικά σόου.

Όμως το πραγματικό αξιοθέατο της ημέρας ήταν η παράσταση που έδωσε ο συνήγορος Ιωάννης Γλύκας, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του μεσίτη, Αθανάσιου Χορταριά, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του.

Αφού ο συνήγορος Γλύκας εξάντλησε με επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, τόσο τον Νίκο Κωστόπουλο όσο και την Κ.Σ., στις παρατηρήσεις της προέδρου ότι οι μάρτυρες έχουν ήδη πει αυτά που ο συνήγορος ρωτούσε, εκείνος απάντησε με ένα μικρό δράμα:

Πρόεδρος: Νομίζω ότι ο εισαγγελέας το έκανε σαφές στην αρχή. Δεν μπορούμε και να σας απαγορεύσουμε. Τελικά ό,τι κι αν πούμε, δεν ακούτε, θα πείτε ό,τι θέλετε.

Γλύκας: Μισό λεπτό να ολοκληρώσω, σχόλιο δε θα κάνω;

Πρόεδρος: Πείτε, πείτε.

Γλύκας: Πιέζομαι, πολύ πιέζομαι.

Πρόεδρος: Ωραία, πείτε το σχόλιο.

Γλύκας: [Προς τον Χορταριά] Δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι. Δεν μπορώ να συνεχίσω, κα πρόεδρε!

Πρόεδρος: Σας δίνουμε τον λόγο.

Γλύκας: Μπορώ να διακόψω, κα. πρόεδρε; Δεν αισθάνομαι καλά, [φωνάζει] Δεν μπορώ έτσι!

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε, ακούμε το σχόλιο.

Γλύκας: Δεν μ’ αφήνετε!

Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε, δεν το λέτε μόνο σε μένα προσωπικά, είναι ολόκληρο δικαστήριο, είναι ένορκοι, είναι συνάδελφοί σας.

Και σε μιαν άλλη αποστροφή του λόγου του, ο συνήγορος Γλύκας φανέρωσε πώς αντιλαμβάνεται την υπόθεση:

Πρόεδρος: Είναι υποθετικές ερωτήσεις. Δημιουργείτε έναν εκνευρισμό. Δεν βλέπετε ότι αντιδρούν και οι αντίδικοί σας;

Γλύκας: Να πω ότι δεν με νοιάζει καθόλου;

Πρόεδρος: Παρακαλώ, θέματα τα οποία είναι…

Γλύκας: Έχει να κάνει με την υγεία του κατηγορουμένου – με συγχωρείτε, του εκλιπόντος.

Παπαπαντολέων: Ε, ναι, γιατί σαν κατηγορούμενο του συμπεριφέρεστε!

Επί της ουσίας

Ο Νίκος και η Ελένη Κωστοπούλου αναφέρθηκαν στην κατάθεσή τους στο αίτημα για δικαιοσύνη, για έναν φόνο που έγινε σε δημόσια θέα αλλά αμφισβητείται ακόμα αυτό που έχει τεκμηριωθεί με κάθε τρόπο πως έγινε.

Ο αδελφός του θύματος είπε, χαρακτηριστικά:

Τον αδελφό μου τον σκότωσαν στις κλωτσιές. Εδώ και πέντε χρόνια, δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι θεωρούσαν πως ο Ζαχαρίας δεν άξιζε να ζει και, φαίνεται, ότι δεν αξίζει ούτε και για δικαιοσύνη, γιατί βλέπω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έξω.

Ενώ η μητέρα τόνισε ότι επιλέγει να αναφερθεί στους κατηγορουμένους:

Εγώ στη δίκη πρωτοδίκως μίλησα περισσότερο για το παιδί μου, για αυτόν τον γενναιόδωρο και ανοιχτό άνθρωπο. […] Σήμερα θα ήθελα, με την άδειά σας, να μιλήσω για τους κατηγορουμένους, γιατί ήμουν σε όλη τη δίκη και άκουσα και τις απολογίες τους. […] Πεντέμιση χρόνια τώρα ζητάμε το αυτονότητο. Οι δύο κατηγορούμενοι είναι άνθρωποι βίαιοι, αντικοινωνικοί, θα το διαπιστώσετε και εσείς, δεν μετανόησαν για αυτό που έκαναν. Τους θεωρώ άκρως επικίνδυνους, δεν μετάνιωσαν, δεν το είδαν σαν έγκλημα, είπαν ότι θα το ξαναέκαναν.

Η μάρτυρας Κ.Σ. εισέφερε ό,τι γνώριζε σχετικά με το τελευταίο τηλεφώνημα που είχε από τον Ζακ:

Δύο ώρες πριν το περιστατικό, με πήρε ο Ζαχαρίας τηλέφωνο […] κάποια στιγμή, δεν τον άκουσα καλά και τον ρώτησα αν κάτι του συμβαίνει. […] Και μου είπε «μην κλείσεις το τηλέφωνο» και μου είπε «περιμένω ένα φίλο μου» και του λέω «δεν πειράζει, φύγε». Εκείνη τη στιγμή ρωτάει κάποιον «συγγνώμη, κύριε, να σας ρωτήσω κάτι;». Περίμενα στο τηλέφωνο, αλλά το έκλεισε. Και μετά, τέλος…

Η πρόεδρος, Αλ. Βασιλακάκου και ο εισαγγελέας, Στ. Κωσταρέλλος, αντί να επικεντρωθούν στα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στον φονικό ξυλοδαρμό του Ζακ, αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεών τους σε άσχετα με την υπόθεση σενάρια, όπως αν το θύμα έπινε, αν έκανε χρήση «ουσιών» ή αν είχε προβλήματα υγείας. Αυτές οι ερωτήσεις, ασφαλώς, αντανακλούν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, οι οποίοι όμως είναι πασίγνωστο ότι έχουν καταρριφθεί ήδη από την προδικασία με την ιατροδικαστική έκθεση.

Ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, κινήθηκε στην αναμενόμενη γραμμή υποστήριξης της συμπεριφοράς των κατηγορουμένων, επαναφέροντας το αφήγημα της «επίθεσης» του αιμόφυρτου Ζακ τη στιγμή που εκείνος προσπαθεί, με τις τελευταίες του δυνάμεις, να ξεφύγει από τον κλοιό των αστυνομικών που συγκεντρώνονται γύρω του, απλώς και μόνο επειδή κρατά ένα κομμάτι γυαλί. Πράγμα που έχει διαψευστεί, καθώς φαίνεται καθαρά στο βίντεο ότι δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Μάλιστα, ο Μιχαηλίδης θεωρούσε ότι… δεν ήταν αρμοδιότητά του να κρατήσει στοιχεία μαρτύρων, προκαλώντας την έκπληξη της συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, Κλειούς Παπαπαντολέων:

Παπαπαντολέων: Ρωτήσατε πώς τραυματίστηκε;

Μιχαηλίδης: Από τα γυαλιά, όταν προσπάθησε να διαφύγει.

Παπαπαντολέων: Αυτό σας το λέγανε εκεί;

Μιχαηλίδης: Αυτό μας είπανε.

Παπαπαντολέων: Ποιοι είναι αυτοί οι μάρτυρες;

Μιχαηλίδης: Θα κρατησουμε τα στοιχεία των μαρτύρων;

Παπαπαντολέων: Ε, όχι, δεν είστε δα και αστυνομικός να κρατήσετε τα στοιχεία των μαρτύρων…

Στις επόμενες δικασίμους

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη δικάσιμος κατά την οποία θα συνεχίσει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τη συνεδρίασή του.

Οι επόμενοι μάρτυρες που έχουν κληθεί, είναι οι ιατροδικαστές Νικόλαος Καλόγρηας και Σουλτάνα Μαριαννού, που υπέγραψαν το πόρισμα, καθώς και ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης.

Η συνέχιση της συνεδρίασης θα γίνει στην αίθουσα Δ120Α, στον 6ο όροφο του Εφετείου Αθηνών.

Όλες οι εξελίξεις στη διαδικασία καταγράφονται από το Παρατηρητήριο ZackieOh Justice Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο