Υπόθεση Ζακ: Να παραπεμφθούν οι αστυνομικοί πρότεινε η ΕΔΕ, μηνύσεις κατέθεσε η οικογένεια

«Η εξέλιξη της ΕΔΕ συνάδει προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης» δήλωσαν οι συνήγοροι της οικογένειας

Σε πρόταση παραπομπής στο πειθαρχικό της ΕΛΑΣ κατέληξε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους 8 αστυνομικούς που απεικονίζονται στα σχετικά οπτικοακουστικά υλικά να χειροπεδούν με κλωτσιές τον Ζακ Κωστόπουλο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για τέσσερις αστυνομικούς προτείνεται απόταξη ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις προτείνεται αργία με απόλυση σε μια διαδικασία που στιγματίστηκε από 3 αλλαγές του επικεφαλής της μέχρι την οριστικοποίηση της πρότασης. Οι προτάσεις επιβολής πειθαρχικής ποινής στους 8 αστυνομικούς θα κριθούν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛΑΣ.

Σχολιάζοντας με γραπτή τους δήλωση τα δημοσιεύματα οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου έκαναν λόγο για ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης καθώς «Η εξέλιξη της ΕΔΕ προς την κατεύθυνση της επιβολής των ανώτατων πειθαρχικών ποινών στους ελεγχόμενους, συνάδει προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης» ενώ, μέσω της ίδιας δήλωσης, έκαναν γνωστό πως κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον των αστυνομικών και ενός διασώστη του ΕΚΑΒ. Οι τέσσερις από τους εννιά συνολικά αστυνομικούς που επιλήφθηκαν του περιστατικού μηνύθηκαν ως άμεσοι αυτουργοί της ανθρωποκτονίας και για τέλεση βασανιστηρίων ενώ οι υπόλοιποι πέντε για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Ο διασώστης του ΕΚΑΒ μηνύθηκε για κακουργηματική έκθεση.

Αναλυτικά η δήλωση των συνηγόρων της οικογένειας:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Κατά των εμπλεκομένων στο θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ κατατέθηκε από την πολιτική αγωγή μήνυση για τα αδικήματα που διέπραξαν.

Οι μεν τέσσερις πρώτοι αστυνομικοί μηνύονται ως άμεσοι αυτουργοί της ανθρωποκτονίας που είχε ως θύμα το Ζαχαρία Κωστόπουλο, οι δε πέντε λοιποί ως απλοί συνεργοί στο αυτό αδίκημα. Οι τέσσερις πρώτοι μηνύονται επίσης και για τέλεση βασανιστηρίων κατά του θύματος. Ο διασώστης του ΕΚΑΒ μηνύεται για κακουργηματική έκθεση. Η μήνυση αποτυπώνει τη βούληση της οικογένειας του θανόντος να αποδοθούν ορθά οι ποινικές κατηγορίες και να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι για τα αδικήματα που διέπραξαν.

Η εξέλιξη της ΕΔΕ προς την κατεύθυνση της επιβολής των ανώτατων πειθαρχικών ποινών στους ελεγχόμενους, συνάδει προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης και την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της.

Αθήνα, 28/12/2018

Οι Πληρεξούσιες δικηγόροι πολιτικής αγωγής

Αννα Παπαρρούσου
Χρύσα Πετσιμέρη
Κλειώ Παπαπαντολέων

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο