Οι γενιές των σκουπιδιών

Σκουπίδι: Άχρηστο αντικείμενο που πρέπει να αποβληθεί. Έτσι λέει το wiktionary τουλάχιστον. Ένα αντικείμενο. Άχρηστο.

Είμαι ένα σκουπίδι που προέρχεται από μια μακρά γενιά σκουπιδιών. Το σκουπίδι ο παππούς μου, από την πλευρά του σκουπιδιού πατέρα μου, γεννήθηκε από κάτι σκουπίδια που ήρθαν από τη Σμύρνη το ’22. Μερικά χρόνια μετά, μωρό ακόμα σκουπίδι, έψαχνε κάτω από μια γέφυρα στο Ηράκλειο της Κρήτης το σκουπίδι τη μάνα του ανάμεσα σε άλλα σκουπισμένα από τις σφαίρες της ναζιστικής σκούπας σκουπίδια. Εκτελεσμένα σκουπίδια. Αντικείμενα. Άχρηστα.

Το σκουπίδι ο παππούς μου δεν ήξερε βέβαια πως έγινε μεγαλύτερο σκουπίδι όταν κατέληξε κομμούνι και τον στείλανε στην Κορέα το ’55 ούτε είχε καταλάβει πόσο σκουπίδι ήταν όταν τον σκούπισαν ο χωροφύλακες από ένα εκλογικό κέντρο το ’61. Σκέψου πόσο σκουπίδι ήταν που, ενώ δεν είχε τη δυνατότητα, αποφάσισε να αναπαραχθεί και να φέρει στον κόσμο άλλο ένα σκουπίδι. Τον πατέρα μου. Ένα αντικείμενο. Άχρηστο.

Ο πατέρας μου, μεγάλο σκουπίδι, της «γενιάς της καταστροφής» που λέει ο κύριος Τάκης, ήταν στο Πολυτεχνείο όταν το σκούπισαν οι παρακρατικοί λίγο μετά την είσοδο της αθόρυβης ερπυστριοφόρας σκούπας. Μετά έγινε μεγαλύτερο σκουπίδι. Συνδικαλίστηκε βλέπεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό έγινε ακόμα μεγαλύτερο σκουπίδι πηγαίνοντας ως οικονομικός μετανάστης σε μια άλλη χώρα. Ξένο σκουπίδι. Αντικείμενο. Άχρηστο.

Ένα τέτοιο σκουπίδι βέβαια δεν θα μπορούσε παρά να συσχετιστεί με ένα άλλο σκουπίδι. Τη μάνα μου. Ένα σκουπίδι που άφησε το δάχτυλό του σε μια μηχανή της ακμάζουσας ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας της δεκαετίας του ’70, γόνος κάποιων σφακιανών σκουπιδιών που αρνήθηκαν πεισματικά να σκουπιστούν από τη ναζιστική σκούπα. Σκουπίδι τελείως. Ένα αντικείμενο. Άχρηστο.

Τα σκουπίδια αυτά αξιοποιώντας τις αστοχίες των εκάστοτε σκουπισμάτων, κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο το επόμενο σκουπίδι. Εμένα. Που κατέληξα μαζί με κάτι άλλα σκουπίδια να τριγυρνάω στα Εξάρχεια ζέχνοντας ανομία. Έναν ακραίο, μια σκόνη που πρέπει να σκουπιστεί. Ένα αντικείμενο. Άχρηστο.

Είναι πολλά τα σκουπίδια σαν εμένα που κυκλοφορούν κύριε αθόρυβη σκούπα μου. Γενιές ολόκληρες. Από σκουπίδια και σκόνες. Αντικείμενα. Άχρηστα.

Όμως, κύριε αθόρυβη σκούπα μου, η ιστορία έχει δείξει πως κάθε φορά που πας να σκουπίσεις τα σκουπίδια, τα αντικείμενα, τα άχρηστα, πρέπει να προσέχεις πώς σκουπίζεις.

Διότι, πώς να το κάνουμε, σκουπίδια είναι αυτά, σκόνες, όλο και κάτι μπορεί να σου μπει στο μάτι.

Και να μη βγει ποτέ.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο