Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020. Η Χρυσή Αυγή καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση και το πλήθος που έχει γεμίσει την Αλεξάνδρας ξεσπά σε πανηγυρισμούς. Μόλις 40 δευτερόλεπτα αργότερα, αστυνομικές δυνάμεις και αύρες της αστυνομίας στράφηκαν κατά του πλήθους -μια απρόκλητη επίθεση που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας και το αν και κατά πόσο υπήρχε ήδη ειλημμένη απόφαση να διαλυθεί το πλήθος έξω από το Εφετείο, με την αστυνομία να χρειάζεται λιγότερο του ενός (1) λεπτού για να παρατάξει το επιχειρησιακό της σχέδιο.
Από τη συλλογή του διαθέσιμου οπτικοακουστικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, η ερευνητική ομάδα «Disinfaux Collective» και το omniatv αποδεικνύουν πως δεν προηγήθηκε καμία ρίψη μολότοφ ή άλλου είδους αντικειμένων από αυτά που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης αλλά μερικά πλαστικά μπουκαλάκια νερό και καπνογόνα διαθέσιμα στο εμπόριο, τα οποία φαίνεται ότι έρχονται σε σύγκρουση με το κυβερνητικό και αστυνομικό αφήγημα, ενώ αμφιλεγόμενη είναι η εκτίμηση των 20.000 ατόμων που βρίσκονταν στη συγκέντρωση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ -μεταξύ των οποίων και διεθνή πρακτορεία-, σε πλήρη σύμπνοια με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ και του Υπουργού Προ.Πο, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, μετέφεραν πληροφορίες ότι για τα «μικρής έκτασης», κατά τα λεγόμενα τους, χημικά προηγήθηκε επίθεση «με μολότοφ» από μερίδα των διαδηλωτών κατά της αστυνομίας. Και το παγκοσμίου φήμης πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε πώς «μερίδα διαδηλωτών πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά της αστυνομίας, η οποία απάντησε με κανόνια νερού και δακρυγόνα». Στα καθ’ ημάς, η «κρατικοδίαιτη», ΕΡΤ, μεταδίδοντας ότι «μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, ομάδα αγνώστων άρχισε να πετάει μολότοφ, καπνογόνα και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις», εμφανίζει την ίδια την αστυνομία να δέχεται επίθεση.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έσπευσε -μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter- να σχολιάσει ότι «600 την υποδέχτηκαν (την απόφαση για τη ΧΑ) με 150 μολότοφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας» ενώ ισχυρίζεται πως η Αύρα χρησιμοποιήθηκε «για να αποφύγει η αστυνομία τα χημικά».
Ωστόσο, όπως αποτυπώθηκε σε σωρεία βίντεο από τη μέρα της συγκέντρωσης, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών. Ο Υπουργός αιτιολογώντας τη πρακτική ανέφερε πως η αστυνομία «αναγκάστηκε σε περιορισμένη χρήση» και πως «ευτυχώς δεν άνοιξε ούτε μύτη».
«Σε 7 μήνες ΣΥΡΙΖΑ 2.135. Σε διπλάσιο διάστημα ΝΔ, τρεις φορές λιγότερα χημικά. Και κουνάνε το δάκτυλο και λένε ψέματα και γράφουν ψέματα! Γιατί δεν μπορούν να αντέξουν μια σοβαρή, δημοκρατική αστυνομία!» έγραψε στο Twitter την επόμενη μέρα ο Μ. Χρυσοχοΐδης, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στην αντιπολίτευση.
Οι αντιδράσεις δημιούργησαν θέμα και στα κυβερνητικά επιτελεία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να τοποθετείται επί του θέματος σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη στάση της αστυνομίας, αλλά και από την δουλειά του Υπουργού. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα εμπιστοσύνης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η αστυνομία έκανε τη δουλειά της. Δεν υπεισερχόμαστε σε θέματα επιχειρησιακά», στηρίζοντας την επίθεση της αστυνομίας.
Για το περιστατικό έβγαλε ανακοίνωση και η ΓΑΔΑ: «Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίστηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε».
Οι 150 μολότοφ, τα 600 άτομα, και η συγκέντρωση των 20.000
Η παραπληροφόρηση όμως δε σταματά εκεί: Η δήθεν «επίθεση 600 ατόμων και ρίψη 150 μολότοφ», πληροφορία της ΕΛΑΣ που διαχύθηκε στα μέσα ενημέρωσης που προωθεί τη ρητορική πως υπήρξε, όντως, επίθεση, δεν αποδεικνύεται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και αποτελεί, το λιγότερο, ένα εγκάθετο «πυροτέχνημα» απονομιμοποίησης των συγκεντρώσεων. Ο επίσημος αριθμός των μολότοφ αλλά και του πλήθους των «επιτιθέμενων» δεν αποδεικνύεται ούτε καν από το οπτικοακουστικό υλικό που μετέδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και χρήστες των social media.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η καταμέτρηση του όγκου της συγκέντρωσης από τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο παραποιεί αλλά διαστρεβλώνει τη δυναμική και το πολιτικό μήνυμα που ήθελε να δώσει το πλήθος έξω από το Εφετείο. Οι πληροφορίες που μετέδωσαν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης (διεθνή και εγχώρια) για τον όγκο της διαδήλωσης μάλλον κάθε άλλο παρά αληθή είναι. Το Associated Press έγραψε για «περισσότερους από 20.000» διαδηλωτές, ενώ η γερμανική Deutsche Welle έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «περισσότερους από 10.000 διαδηλωτές» έξω από το Εφετείο.
Στο γραφιστικό που παρατίθεται παρακάτω αποτυπώνεται ο όγκος της διαδήλωσης έξω από το Εφετειο με τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις να είναι πως συμμετείχαν τουλάχιστον 80.000 άτομα με τη φωτογραφία που αποτυπώνει τη στιγμή της ανακοίνωσης.
Τα μεγάφωνα της αντιφασιστικής συγκέντρωσης ανακοίνωναν πως ο συγκεντρωμένος κόσμος εκτείνεται από την Κηφισίας μέχρι την Ιπποκράτους. Χρησιμοποιώντας ένα από τα διαθέσιμα βίντεο στα social media φτιάξαμε ένα πανόραμα που μας βοηθάει να υπολογίσουμε το μέγεθος της συγκέντρωσης βάσει του εμβαδού που καταλαμβάνει η συγκέντρωση, όπως αυτή καταγράφεται, από τη γωνία Ασκληπιού και Λ.Αλεξάνδρας μέχρι και λίγο μετά την οδό Δημ. Σούτσου. Καταγράφουμε επίσης τον κόσμο που υπήρχε συγκεντρωμένος στο στενό της Λουκάρεως απέναντι από το Εφετείο.
Η μέγιστη δυνατή πυκνότητα για άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο ορίζεται στα 5 για πολύ πυκνή συγκέντρωση. Εμείς χρησιμοποιούμε το παρακάτω μέγεθος των 3 ατόμων ανά τετραγωνικό που θεωρούμε ότι είναι μία ελάχιστη πυκνότητα που παρουσίασε η συγκέντρωση.
Βάσει της έκτασης και της πυκνότητας, μία ασφαλής εκτίμηση για το μέγεθος της συγκέντρωσης είναι τα 75.000 άτομα.
Ένα άλλο κεφάλαιο που έρχεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο με αφορμή τα γεγονότα στο Εφετείο είναι τα περιστατικά ασυδοσίας των αρχών και της κυβερνητικής πολιτικής στην οποία το τιμόνι κρατά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το μοτίβο δεν συναντάται μόνο στο σώμα της ΕΛ.ΑΣ, αλλά αποτελεί πάγια τακτική τόσο για τον ελληνικό στρατό αλλά και το λιμενικό.
Πέρα από το ότι για την απρόκλητη επίθεση στο πλήθος δεν διενεργήθηκε καμία έρευνα από τις αρμόδιες αρχές -αλλά ανακοινώθηκε ΕΔΕ για την ωμή λεκτική βία που κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης- η ίδια πρακτική επαναλαμβάνεται σε σωρεία περιπτώσεων εμπλοκής των αρχών σε σκιώδεις υποθέσεις, χωρίς να υπάρξει έλεγχος ή διαφάνεια. Η δε σύσταση της επιτροπής Αλιβιζάτου (26/11/2019) για την αστυνομική βία αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα αστυνομικής ασυδοσίας, με το πόρισμα της επιτροπής να βρίσκεται στα χέρια του Μ. Χρυσοχοΐδη από τις 4 Μαΐου αλλά ο ίδιος να αρνείται να το δώσει στη δημοσιότητα.
Επιπλέον, οι καταγγελίες, τα ρεπορτάζ και τα στοιχεία για τον ρόλο της κυβερνητικής πολιτικής για το προσφυγικό τόσο για τα γεγονότα του Φεβρουαρίου στον Έβρο όσο και για την έκρυθμη κατάσταση στο Αιγαίο, φαίνεται ότι δεν κινητοποιούν τον κρατικό μηχανισμό αλλά αντίθετα καταλήγει στην αποσιώπηση ή τη άρνηση σχετικά με τη κυβέρνητική πολιτική.
Η κυβερνητική αναλγησία αποτυπώνεται και για αποκαλυπτικό βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητα το Spiegel στο οποίο καταγράφεται καρε-καρέ επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών στον Έβρο, από την ελληνική στην τουρκική όχθη -ένα ντοκουμέντο που καταρρίπτει την πάγια θέση των ελληνικών Αρχών και της κυβέρνησης ότι στον Έβρο δεν γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια θέση που επαναλαμβάνει συνεχώς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο.
Οι καταγγελίες και τα στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο από τις ελληνικές αρχές έφτασαν μέχρι τα ανώτερα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Χρυσοχοΐδης, Μηταράκης, Κουμουτσάκος κλήθηκαν να λογοδοτήσουν τον Ιούλιο στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με το προσφυγικό και τους χειρισμούς της Ελλάδας. Έρευνα δεν έχει ξεκινήσει ούτε για τα παράνομες επαναπροωθήσεις στη Λέσβο και τη Σάμο με το Λιμενικό να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του με τέτοιου είδους έκνομες ενέργειες.
Είναι τουλάχιστον ασφαλές το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να κλείνει τα μάτια απέναντι σε τέτοιου είδους κατηγορίες και να μην μπαίνει καν στον κόπο να ερευνήσει την ουσία αυτών που καταγγέλλονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.