Ιατροδικαστικό πόρισμα για τον φόνο του Κώστα Μανιουδάκη: «θλων όργανο»

Τα χτυπήματα δεν δικαιολογούνται από απλή πτώση στο έδαφος. «Θλων όργανο» βλέπει η ιατροδικαστική.

Η ιατροδικαστική εξέταση για τον Κώστα Μανιουδάκη, που έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ελέγχου από αστυνομικούς των ΤΑΕ Σούδας την 1 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνει χτυπήματα που δεν δικαιολογούνται από απλό «πέσιμο», όπως ισχυρίζονται οι αστυνομικοί. Το πόρισμα συμπεραίνει ότι τα χτυπήματα προέρχονται από «θλων όργανο», που θα μπορούσε να είναι και αστυνομικό γκλοπ.

Ρεπορτάζ της Γιώτας Τέσση για το πόρισμα της ιατροδικαστικής δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος, μεταξύ άλλων, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η στρεσογόνα κατάσταση, ως συνέπεια ξυλοδαρμού, μπορεί να εξηγήσει το ισχαιμικό επεισόδιο, από το οποίο επήλθε ο θάνατος, όπως γνωρίζουμε και από άλλες πολύκροτες υποθέσεις».

Δήλωση των συνηγόρων της οικογένειας του Κώστα Μανιουδάκη, 23/1/2024.

Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, που ο 58χρονος Κωνσταντίνος Μανιουδάκης έπεσε νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στις Βρύσες Χανίων, η οικογένειά του ζητάει δικαιοσύνη. Οι πρώτες διαρροές στα ΜΜΕ μιλούσαν για καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια τροχαίου (!) ελέγχου, αν και γρήγορα αποδείχτηκε εμπλοκή αστυνομικών των ΤΑΕ Σούδας («Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων»). Ο επίσημος ισχυρισμός της αστυνομίας, όπως καταγράφηκε σε δελτίο συμβάντων του ΑΤ Αποκορώνου, αναφερόταν σε “αιφνίδιο θάνατο ιδιώτη” που “αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του”. Ο Διοικητής των ΤΑΕ, σε συνομιλία με τον αδελφό του θύματος, είπε: «Συλλυπητήρια. Τον σταματήσαμε με το αμάξι του για τυπικό έλεγχο, βρήκαμε στο αμάξι του μικροποσότητα χασίς 1-2 γραμμάρια, μετά έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε».

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον Κώστα Μανιουδάκη να ψυχορραγεί στο έδαφος χειροπεδημένος. Τα γυαλιά του θανόντος, που βρέθηκαν σπασμένα και πεταμένα κάποια μέτρα μακριά από σημείο με μεγάλες κηλίδες αίμα στην άκρη του δρόμου, περισυνελέγησαν από τρίτους και όχι από την Αστυνομία. Οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Βάμου εντόπισαν αιμορραγία από τραύματα στο κεφάλι. Όταν oι οικείοι του έλαβαν τη σορό, είδαν πολλαπλά σημάδια τόσο στο μέτωπο όσο και στο τριχωτό της κεφαλής.

Επί τέσσερις και πλέον μήνες, η οικογένεια του Κώστα Μανιουδάκη είναι στο σκοτάδι: δεν έχει λάβει αντίγραφο της καταρτισθείσας δικογραφίας αν και έχει καταμηνύσει τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, δεν γνωρίζει καν τα ονόματά τους, στερείται δε τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια για τις άμεσες ανάγκες των δύο ανήλικων ορφανών που άφησε πίσω ο προστάτης πατέρας τους.

Κατόπιν αιτήσεώς μας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης, πληροφορηθήκαμε ότι εκδόθηκε η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη του ιατροδικαστή κυρίου Σταμάτιου Μπελιβάνη επί της νεκροψίας-νεκροτομής που έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. Η μεθοδική καταγραφή πλήθους τραυμάτων, εκδορών και εκχυμώσεων στο κεφάλι του Κώστα Μανιουδάκη από τον δημόσιο ιατροδικαστή, οδηγεί στο συμπέρασμα χρήσης “θλώντος οργάνου”, καθώς το πλήθος και οι θέσεις των τραυμάτων δεν δύνανται να δικαιολογηθούν από πτώση εξ ιδίου ύψους. Η στρεσογόνα κατάσταση, ως συνέπεια ξυλοδαρμού, μπορεί να εξηγήσει το ισχαιμικό επεισόδιο, από το οποίο επήλθε ο θάνατος, όπως γνωρίζουμε και από άλλες πολύκροτες υποθέσεις.

Μετά από αυτό, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση κλήση των εμπλεκόμενων αστυνομικών για ανωμοτί εξηγήσεις για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο, άλλως για θανατηφόρο σωματική βλάβη, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα τυχόν στοιχειοθετείται ότι τελέστηκε σε βάρος του θανόντος. Η οικογένεια του Κώστα Μανιουδάκη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα για την απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του δικού της ανθρώπου και αυτή την εντολή θα προσπαθήσουμε να φέρουμε εις πέρας.

Επισημαίνουμε τέλος το εξής: Οι αστυνομικές ενώσεις, που έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς των εμπλεκομένων αστυνομικών μιλώντας για “συκοφαντίες” και “διαστρέβλωση”, θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Πέραν της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών, για την οποία μόνη αρμόδια είναι η ποινική δικαιοσύνη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προφανείς ευθύνες όσο οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί συνεχίζουν, παρά το πόρισμα του Ιατροδικαστή, να κυκλοφορούν ένστολοι, ένοπλοι και πειθαρχικά ατιμώρητοι.

Θανάσης Καμπαγιάννης. Μαρία Παπαδάκη, Μανώλης Παπαδομανωλάκης, συνήγοροι της οικογένειας του Κ. Μανιουδάκη.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο