Ιωάννινα: Επώνυμη καταγγελία αστυνομικής αυθαιρεσίας και ψευδομαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου

Πέντε φοιτητές καταγγέλλουν ότι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, προέβησαν σε καταχρηστική βεβαίωση προστίμων για παραβάσεις που δεν είχαν συμβεί, υπογράφοντας μάλιστα ψευδώς ότι οι βεβαιώσεις των παραβάσεων «γνωστοποιήθηκαν» στους φοιτητές, ενώ αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας:

Στις 17/11/2020, στο διάστημα μεταξύ 4:20μμ με 4:40μμ, μας γίνονται προσαγωγές από 3 διαφορετικά μέρη της πόλης, ενώ είχαμε τόσο την αστυνομική μας ταυτότητα όσο και το απαραίτητο έγγραφο/SMS μετακίνησης και μεταφερόμαστε με μεταγωγικό minivan στο αστυνομικό τμήμα. Μας αναφέρεται ρητά πως πρόκειται για μια απλή προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εντός τμήματος και δεν τίθεται ζήτημα διοικητικού προστίμου.

Μετά την μεταφορά μας στιβαζόμαστε με άλλα 20 άτομα σε ακάλυπτο χώρο εντός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, οπού μας γίνεται έλεγχος στοιχείων και μάλιστα σε κάποιους από εμάς επιστρέφονται και οι ταυτότητες.

Περίπου στις 6:00μμ, σε αίτημα μας να μας γνωστοποιηθεί ο λόγος που βρισκόμαστε στο τμήμα, καθώς και να μεταφερθεί προσαχθέντας ο οποίος ήταν αναίτια σε διαφορετικό χώρο από εμάς και τον ακούσαμε να φωνάζει, ο αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Β. Μουσελίμης μας ειρωνεύεται και ανάμεσα στα άλλα μας λέει εκδικητικά “καλωσορίσατε στο σπίτι μας”, γεγονός το οποίο υπάρχει και καταγεγραμμένο σε video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 8:25μ.μ. και ενώ σιγά σιγά αφήνονται οι τελευταίοι προσαχθέντες ελεύθεροι, και όντας ακόμα μέσα στο τμήμα, μας γνωστοποιείται μέσω τηλεφώνου από άτομο που αφέθηκε ελεύθερο πριν από εμάς, πως μόλις βγήκε από το τμήμα του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο. Οπότε στάλθηκε από εμάς το απαραίτητο SMS μετακίνησης πριν αφεθούμε ελεύθεροι (οι τελευταίοι φύγαμε στις 8:40μμ). Βγαίνοντας, ουδέποτε ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά μετακίνησης μας, ενώ δεν μας γνωστοποιήθηκε οποιοδήποτε διοικητικό πρόστιμο, ούτε μας ζητήθηκε να υπογράψουμε ότι λάβαμε γνώση για την ύπαρξη τέτοιου. Μάλιστα όταν φεύγοντας δύο από μας ρώτησαν αν χρειάζεται να επιδείξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης, τα οποία όλοι είχαμε, οι αστυνομικοί τους απάντησαν αρνητικά.

Έχοντας δει την ανακοίνωση της αστυνομίας για τα διοικητικά πρόστιμα, ζητήσαμε από πληρεξούσιο δικηγόρο να ελέγξει εάν μας έχει επιβληθεί τέτοιο πρόστιμο. Με αυτό τον τρόπο μας έγινε γνωστό ότι μας έχει επιβληθεί πρόστιμο για την ώρα που φεύγαμε από το τμήμα με προορισμό τις οικίες μας. Μάλιστα στα πρόστιμά μας αναφέρεται πως μας γνωστοποιήθηκαν αλλά δεν δεχτήκαμε να τα υπογράψουμε (πράγμα που όπως προαναφέραμε ουδέποτε έγινε) με αστυνομικό μάλιστα να υπογράφει ψευδώς ως μάρτυρας για αυτό.

Το πρόστιμο που μας επιβλήθηκε είναι εκδικητικό και παράνομο, καθώς τόσο όταν προσαχθήκαμε όσο και όταν αφεθήκαμε ελεύθεροι, είχαμε το απαραίτητο έγγραφο/SMS μετακίνησης και τηρούσαμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Η μη γνωστοποίηση του διοικητικού προστίμου και η παντελώς ψευδής υπογραφή του αστυνομικού ότι λάβαμε γνώση, έγινε προκειμένου να μην προλάβουμε να κάνουμε αίτημα αναίρεσης του, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο πέντε εργάσιμων ημερών.

Οι λόγοι που μας επιβλήθηκε το πρόστιμο είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μας στον προσαχθέντα που ήταν αναίτια σε διαφορετικό χώρο από εμάς, καθώς και η γενικότερη πολιτική μας τοποθέτηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Κανένα άτομο μόνο απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες και στις συλληφθείσες

Να διαγραφούν όλα τα καταχρηστικά διοικητικά πρόστιμα

5 εκ των προσαχθέντων και των προσαχθεισών στις 17 Νοέμβρη 2020 στα Γιάννενα

Αγγελική Μητσέλου, Φοιτήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αναστάσης Ταραντίλης, Φοιτήτης στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δέσποινα Δαριβιανάκη, Φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μελίνα Ραχιώτη-Ρηγοπούλου, Φοιτήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Χρήστος Μάκης, Φοιτήτης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο