Συνήγοροι υπεράσπισης: «Μνημείο αυθαιρεσίας η απέλαση του Errol»

Δελτίο Τύπου των συνηγόρων υπεράσπισης του Errol σχετικά με την κράτηση και απέλασή του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ERROL

Ο Errοl είναι αναρχικός με γαλλικό διαβατήριο, που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα από το 2014 και απελάθηκε βίαια το πρωί της 19ης.12.2020.

Η απόφαση κράτησης και η μεθόδευση της απέλασης του, αποτελούν μνημείο αυθαιρεσίας, ίσως χωρίς προηγούμενο, σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΛ.ΑΣ δρα ανεξέλεγκτα και δεν λαμβάνει υπόψιν της ούτε την εσωτερική, ούτε την κοινοτική νομοθεσία.

Όπως έχει ήδη καταγγελθεί, το πρωί της 6ης Δεκέμβρη 2020, ημέρα της επετείου της κρατικής δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. σταματούν διερχόμενους σε διάφορα σημεία της Αθήνας και διενεργούν μαζικούς «τυπικούς ελέγχους». Οι «τυπικοί έλεγχοι», μετατρέπονται σε εκατοντάδες προσαγωγές ατόμων, που τοποθετούνται δίπλα σε αγνώστους, επίσης προσαχθέντες. Μετά από αυτή την διαδικασία βίαιων ομαδοποιήσεων, οδηγούνται στη ΓΑΔΑ, όπου στοιβάζονται, επί 8 και πλέον ώρες, χωρίς να ξέρουν γιατί κρατούνται, χωρίς φαγητό, σε χώρους χωρίς αερισμό, ενώ κατά την συνήθη παράτυπη τακτική της ΕΛ.ΑΣ., τους απαγορεύεται η επαφή με δικηγόρους (και με τους γονείς τους, οι ανήλικοι), έως την ολοκλήρωση των «διαδικασιών».

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταχείρισης, ένας 18χρονος προσαχθείς χάνει τις αισθήσεις του, πέφτει στο δάπεδο και παύει να αναπνέει. Ενώ οι αστυνομικοί παρακολουθούν εμβρόντητοι, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του Errol, που του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, οι ζωτικές λειτουργίες του παιδιού επανέρχονται. Ο Errol αποτελεί αυτόπτη και βασικό μάρτυρα του συμβάντος.

Τελικά, ο Εrrol, γνωστός στην ΕΛ.ΑΣ. για την πολιτική του ταυτότητα, κατατάσσεται ανάμεσα στους 135 συλληφθέντες στην Αττική, εκείνης της ημέρας. Εναντίον τους σχηματίζεται δικογραφία δήθεν για παράβαση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πρόληψη ασθενειών και συγκεκριμένα της πανελλήνιας απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων. Σημειώνουμε, επίσης, ότι έχει ήδη καταγγελθεί ο τρόπος λήψης της απόφασης απαγορεύσεων από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ως προσχηματικός, καθότι δεν υπήρχε η σχετική γνωμοδότηση της «Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας». Σε αντίθεση, όμως, με τους υπόλοιπους συγκρατούμενους του, οι οποίοι αφήνονται ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, ο Errol, περί τις 23.30, ενημερώνεται ότι θα κρατηθεί διοικητικά και «θα απελαθεί». Παρά το γεγονός, ότι ζητά άμεσα να λάβει γνώση της σχετικής απόφασης, κανένα έγγραφο δεν του κοινοποιείται και παρέμεινε κρατούμενος, χωρίς να ξέρει την αιτία.

Θα περάσουν δύο ημέρες, διάστημα κατά το οποίο κρατείται πλέον στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ώσπου να του κοινοποιηθεί η «απόφαση κράτησης και απέλασης» της Υποδιευθύντριας.

Η εν λόγω απόφαση κείται πασιφανώς εκτός νομοθετικού πλαίσιού, καθώς βρίθει σοβαρότατων παρατυπιών, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε ενδεικτικά
ότι:

  • Παρά την ύπαρξη σαφών – ευνοϊκότερων- νομοθετικών διατάξεων, με αυξημένες δικλείδες προστασίας για τους πολίτες της Ε.Ε., αυτές παρανόμως δεν εφαρμόστηκαν στην υπόθεση του Errol, αλλά αντίθετα εφαρμόστηκαν οι διατάξεις που αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών.
  • Η Υποδιευθύντρια έφτασε στο σημείο να θεωρεί τον Errol επικίνδυνο για την δημόσια τάξη (δ.τ.), επειδή δήθεν, όπως αναφέρεται στην απόφαση απέλασης και κράτησης, έχει παραβιάσει (sic) την παρ. 2 του άρθρου 40 Ν. 3907/2011, η οποία όμως αφορά διαδικαστικές υποχρεώσεις της Αστυνομίας!
  • Ο Errol χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνος για την δ.τ., επειδή έχει «σημανθεί» στο παρελθόν, χωρίς όμως να εκκρεμεί καμία εις βάρος του καταδίκη, δηλαδή κρίθηκε επικίνδυνος για λόγους γενικής πρόληψης αν και αυτό ρητά απαγορεύεται (παρ. 2 άρθρου 21 π.δ. 106/2007).
  • Ο Errol κρίθηκε επικίνδυνος για την δ.τ., επειδή η Δ/νση Κρατικής Ασφάλειας τον ενέγραψε το βράδυ της σύλληψής του στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Παρά το επίμονο αίτημα μας να λάβουμε άμεσα γνώση της σχετική απόφασης, ώστε να προβάλουμε τους ισχυρισμούς μας και να κριθεί η απόφαση αυτή στο αρμόδιο Δικαστήριο, έως και σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. μας αρνείται την πρόσβαση, επικαλούμενη ότι αποτελεί «διαβαθμισμένο» έγγραφο! Αναρωτιόμαστε, τι το «απόρρητο» συνέβη το βράδυ της 6ης.12.2020, πέρα από το γεγονός των αναίτιων μαζικών προσαγωγών, αλλά και της διάσωσης της ζωής ενός νέου από τον Errol.

Η απαράδεκτη πολιτική σκοπιμότητα της απέλασης του Errol «πάση θυσία» αποκαλύφθηκε μετά την κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης κράτησης και απέλασης του, ενώπιον του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Ο αρμόδιος Ταξίαρχος, με ένα νομικό και λογικό άλμα, αντί να κάνει δεκτή ως βάσιμη την προσφυγή, την απέρριψε κρίνοντας την απόφαση απέλασης ως ορθή. Παρά ταύτα απέφυγε να επαναλάβει τις νομικές διατάξεις της απόφασης, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι ήταν εσφαλμένες!

Το γεγονός ότι δύο (2) ανώτεροι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, αποφασίζουν κατά τέτοιο τρόπο, ενώ παράλληλα η Κρατική Ασφάλεια – που βρίσκεται λίγα μέτρα από το γραφείο του υπουργού -, μας αποκρύπτει πληροφορίες που αφορούν τον εντολέα μας, γεννά σοβαρά ερωτήματα για τον εν γένει τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ άλλων, σαφώς, διερωτόμαστε για την νομική προστασία των κρατούμενων μεταναστών/ριών -μη πολιτών της Ε.Ε.- και τον τρόπο διερεύνησης από την ΕΛ.ΑΣ. των καταγγελιών τους, που αφορούν βιασμούς από αστυνομικούς σε κρατούμενες, ξυλοδαρμούς, άθλιες συνθήκες κράτησης κλπ.

Η απόφαση κράτησης του Errol θα κρινόταν για πρώτη φορά από κάποιον εκτός της ΕΛ.ΑΣ, ήτοι την αρμόδια Δικαστή, την Δευτέρα 21.12.2020. Προκειμένου, όμως, η ΕΛ.ΑΣ. να αποφύγει την έκδοση δικαστικής απόφασης που θα αποκάλυπτε τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της, σπεύδει να εκτελέσει την όλως παράνομη απόφαση της. Το πρωί του Σαββάτου 19.12.2020, λίγες ώρες πριν την ακρόαση στο Δικαστήριο, με μια διαδικασία που θυμίζει απαγωγή και με πρόσχημα τη μεταφορά του στο νοσοκομείο για την υποβολή σε τεστ Covid-19, οδηγούν τον Errol στο αεροδρόμιο. Από εκεί, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του, συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών και δεσμευμένος με χειροπέδες στα πόδια και στα χέρια, καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, μεταφέρεται στη Γαλλία. Τελικά οι γαλλικές αρχές μετά από έναν τυπικό έλεγχο τον αφήνουν ελεύθερο.

Ο Errol επέλεξε συνειδητά να παλέψει, ώστε να μην απομακρυνθεί από τον τόπο που ζει. Έχοντας μεγαλώσει σε εργατικό προάστιο του Παρισιού, από την πρώτη στιγμή της κράτησης του, επέδειξε αλληλεγγύη στους έγκλειστους μετανάστες και διαμαρτυρήθηκε για τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Έγινε άμεσα μεταγωγή του στο Πρ.Κ.Κ. Αμυγδαλέζας, όπου κρατήθηκε σε καθεστώς απομόνωσης για πάνω από 10 ημέρες έως την απέλασή του.

Η περίπτωση του Errol, καθώς και το πλήθος καταγγελιών, των τελευταίων ημερών, για τα ανυπόστατα κατηγορητήρια σε βάρος όσων αντιδρούν ενάντια στην κρατική διαχείριση, τις συνθήκες κράτησης και στους θανάτους στις φυλακές εξαιτίας της εμμονικής άρνησης αποσυμφόρησης τους και της λήψης μέτρων προστασίας, τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα, τις «πειρατικές» τακτικές στο λιμάνι της Τήνου, τις συλλήψεις δικηγόρων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους κ.α., καθιστούν για ακόμα μια φορά σε εμάς ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς απόλυτης αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Η χρησιμοποίηση του Διοικητικού δικαίου, ως μέτρου καταστολής του «εσωτερικού εχθρού» είναι μια γνωστή μέθοδος σε όλα τα καθεστώτα. Θυμίζουμε ότι και στον ελλαδικό χώρο στο παρελθόν επιβλήθηκαν διοικητικές απαγορεύσεις κάθε είδους, έως και στέρηση ιθαγένειας.

Εμείς από την πλευρά μας, θα προσφύγουμε κατά των εκδικητικών και αυθαίρετων αποφάσεων της ΕΛ.ΑΣ., στις οποίες δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα νομιμότητας, ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.

Οι συνήγοροι

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

4.8 5 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο