Συνεχίζεται την Πέμπτη 2/12 η δίκη Δεβελέκου και Θεοδώρου για τη χρυσαυγίτικη επίθεση στη «Φαβέλα»

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά συνεχίζεται αύριο Πέμπτη, για δεύτερη δικάσιμο, η δίκη των δύο τότε στελεχών της Χρυσής Αυγής για την επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 25/02/2018 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα». Πέντε άτομα είχαν τραυματιστεί τότε, μεταξύ των οποίων και η συνήγορος της πολιτικής αγωγής για την οικογένεια Φύσσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής – που ήταν σε εξέλιξη – Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Ο Άκης Θεοδώρου αναγνωρίστηκε άμεσα από τους παριστάμενους στον χώρο της Φαβέλας κατά την επίθεση, ενώ ο Σωτήρης Δεβελέκος ταυτοποιήθηκε από δακτυλικό αποτύπωμα. Έτσι αντιμετωπίζουν από κοινού κατηγορίες για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Και τα δύο τότε στελέχη της Χ.Α. ήταν κατ’ αρχάς φυγόδικα, με τον Δεβελέκο να συλλαμβάνεται και να προφυλακίζεται τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ ο Θεοδώρου είχε διαφύγει στη Σουηδία όπου και μένει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, κατά την πρώτη δικάσιμο, προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην εισαγγελέα της έδρας ο διορισμός συνηγόρου υπεράσπισης του Θεοδώρου δι’ επιστολής, στην οποία ανέφερε και ρητά τη διεύθυνσή του στη Στοκχόλμη, όπου τον φιλοξενεί φίλη του.

Ο Θεοδώρου επιδιώκει να αξιοποιήσει όποια νομική δίοδο έχει για δικαστεί χωριστά από τον Δεβελέκο. Στην παρούσα δίκη ο ίδιος έχει παραπεμφθεί μαζί με τον Δεβελέκο μεν, όμως μόνο για τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες που συνοδεύουν την υπόθεση, καθώς, ως αγνώστου διαμονής, δεν είχε βρεθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για να απολογηθεί για τα κακουργήματα των πέντε αποπειρών ανθρωποκτονίας κατά συρροή κι έτσι παραπέμφθηκε χωριστά μόνο γι’ αυτές.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές μπορούν και οφείλουν να ενοποιήσουν τις διώξεις, αφού πρόκειται για την ίδια υπόθεση, η οποία συνδέεται αιτιωδώς και με τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», για την αποδεδειγμένη συμμετοχή τους στην οποία όμως δεν δικάστηκαν οι δύο εδώ κατηγορούμενοι.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι ο Σ. Δεβελέκος, πρώην «πρωτοπαλίκαρο» του Μιχαλολιάκου, εκπροσωπείται νομικά από τους δικηγόρους Βάσω Πανταζή και Δημήτρη Γκαβέλα. Στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης η πρώτη είχε αναλάβει την υπεράσπιση του πρώην βουλευτή της ΧΑ, Ευστ. Μπούκουρα, ενώ ο δεύτερος είχε αναλάβει μια πλειάδα κατηγορουμένων, όπως οι πυρηνάρχες Πατέλης (Χ.Α. Νίκαιας) και Πανταζής (Χ.Α. Περάματος), καθώς και ο Καζαντζόγλου, μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της τότε Χ.Α. Νίκαιας.

Την διαδικασία θα καλύψουμε και αύριο με liveblog στη στήλη The Case του omniatv.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο