ΕΛ.ΑΣ.: Η προστατευόμενη συμμορία της Ελληνικής Δημοκρατίας

Τα «τρόπαια» στα instagram stories των αστυνομικών αποτυπώνουν ανάγλυφα την υπερηφάνειά τους για τις εγκληματικές δράσεις των ίδιων και συναδέλφων τους.

Η συμπεριφορά των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. ως μελών συμμορίας με άγραφους κανόνες, πέρα και έξω από το νομοθετικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι ρυθμίζει τη λειτουργία της αστυνομίας, αλλά όμως τηρούνται απαρέγκλιτα μεταξύ τους – και με την κάλυψη των ιεραρχικά και πολιτικά προϊσταμένων – είναι γνωστή. 

Αρκεί να θυμηθούμε τις αποδείξεις για τον μηχανισμό fake news της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα γεγονότα του Μαρτίου 2021 στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, την καταγεγραμμένη διαδικασία συγκάλυψης για τη δολοφονία του 18χρονου Ρομ, Νίκου Σαμπάνη, καθώς και την απόλυτη κάλυψη από τους επιχειρησιακά προϊσταμένους προς τους αστυνομικούς που κατηγορήθηκαν για την, εκ των πραγμάτων, συμμετοχή τους με χτυπήματα στον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου, οι οποίοι και αθωώθηκαν με ένα παράλογο σκεπτικό από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Τα παραπάνω μόνο και απολύτως ενδεικτικά. Ενισχύονται άλλωστε όλα αυτά από μαρτυρίες βασανισμών μέσα και έξω από τη ΓΑΔΑ, καθώς και από πλήθος καταγραφών σε βίντεο.

Περαιτέρω, όμως, η λειτουργία μιας συμμορίας (ή/και φασιστικής οργάνωσης, όπως έχουμε δει από τα τεκμήρια της δίκης της Χρυσής Αυγής) συμπληρώνεται από την απαραίτητη επίδειξη τροπαίων που η συμμορία «παίρνει» ή «κερδίζει» από αυτούς που έχει ή βάζει απέναντί της ως «εχθρούς». Ο σκοπός που εξυπηρετούν αυτά τα τρόπαια είναι να τεκμηριώσουν μια «νίκη» σε μια «μάχη», να «σπάσουν το ηθικό» των «εχθρών», να εμψυχώσουν τα άλλα μέλη της συμμορίας και να παρακινήσουν σε έναν διαγωνισμό παρόμοιων ενεργειών ώστε αυτά να αποδείξουν την πίστη τους στα «ιδανικά» της.

Τα stories στο Instagram ως «ασφαλές καταφύγιο» για βίαιο περιεχόμενο

Στον καιρό βέβαια της επικράτησης των διαδικτυακών επικοινωνιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η λειτουργία αυτή επιτελείται, κατά κύριο λόγο, ονλάιν. Το παράνομο των περισσότερων από αυτές τις ενέργειες οδηγεί τέτοιου είδους επικοινωνίες να γίνονται κατά κύριο λόγο σε κλειστές ομάδες συζήτησης ανάμεσα σε ομοϊδεάτες. Όμως έτσι χάνεται ο πρώτος σκοπός του τροπαίου, αυτός του σπασίματος του ηθικού του «εχθρού».

Τα stories και ιδίως στο Instagram δίνουν μια διέξοδο σε τέτοιες περιπτώσεις: επειδή είναι εφήμερο περιεχόμενο, δηλαδή σβήνονται αυτόματα μετά από κάποιες ώρες (ανάλογα με τις ρυθμίσεις του κάθε λογαριασμού), δεν μένουν στο διαδίκτυο όπως οι αναρτήσεις (τα post) κι έτσι δεν μπορεί κανείς να τα αναζητήσει ή να τα δει στο ιστορικό του προφίλ. Το Instagram έχει επιπλέον το προνόμιο να επιτρέπει ψευδώνυμα, σε αντίθεση με το Facebook που απαιτεί πλήρες και αληθινό ονοματεπώνυμο. 

Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την, δεδομένη και διαχρονική για τα σώματα ασφαλείας, ατιμωρησία και προστασία από την πολιτική ηγεσία, δημιουργούν ένα πιο «χαλαρό» περιβάλλον, στο οποίο οι αστυνομικοί νιώθουν ότι μπορούν να επιδείξουν τα τρόπαιά τους.

Ωστόσο, διάφοροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτυπώνουν σε στιγμιότυπα οθόνης αυτά τα stories κι έτσι να επιβεβαιώνουν (εν μέρει) μια από τις πιο παλιές αρχές του διαδικτύου: «ό,τι δημοσιεύεται δε σβήνεται ποτέ». Μια σειρά τέτοιων καταγραφών από stories στάλθηκε σε εμάς από ανώνυμους χρήστες και αφού επιβεβαιώσαμε με τεχνικά μέσα τη γνησιότητά τους, τις δημοσιεύουμε.

Αιμόφυρτοι διαδηλωτές και απειλές

Ένας χαρακτηριστικός τύπος stories αστυνομικών είναι οι «μαγκιές»: συνήθως με κάποια φωτογραφία που έχουν τραβήξει οι ίδιοι οι αστυνομικοί ή με φωτογραφικά ντοκουμέντα αστυνομικής βίας από τον Τύπο, αναρτούν κάποιο απειλητικό μήνυμα προς τους «εχθρούς» τους.

Αστυνομικός της ΔΙΑΣ αναρτά σε story δική του φωτογραφία από τις γραμμές της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τη μνήμη του Πολυτεχνείου.
Αστυνομικός της ΥΑΤ αναρτά σε story βίντεο με κυνήγι διαδηλωτών και το δικό του σχόλιο
Αστυνομικός της ΔΙΑΣ αναρτά φωτογραφία από γνωστό περιστατικό σοβαρού τραυματισμού φοιτητή από συναδέλφους του στο ΑΠΘ, με δικό του σχόλιο

Ρατσισμός και Κασιδιάρης πακέτο

Όσον αφορά στον, ιδιαίτερα δραστήριο σε τέτοια stories, αστυνομικό της ΔΙ.ΑΣ. με το προφίλ @giwrgos__pl2, δεν κρύβει τον ρατσισμό του, καθώς αναρτά story με φωτογραφία από προσχηματικούς «ελέγχους» και φυλετικά στοχευμένες προσαγωγές ή συλλήψεις που πραγματοποιεί η ομάδα του, με «σχόλιο» το εικονίδιο των χειροπεδών.

Αστυνομικός της ΔΙΑΣ αναρτά φωτογραφία του από «ελέγχους» της ομάδας του.

Δεν κρύβει όμως και τις ναζιστικές του ιδέες, τασσόμενος στο πλευρό του καταδικασμένου ως ενός από τους διευθύνοντες τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη, αναρτώντας σχετική φωτογραφία με τον ναζιστή να καίει μια τουρκική σημαία.

Ενώ η παραπάνω φωτογραφία είναι προφανώς αρκετά παλιότερη, πριν την φυλάκιση του τότε υφισταμένου του Μιχαλολιάκου, υπάρχει και ένα πολύ πρόσφατα story του ίδιου αστυνομικού, που «μοιράστηκε» μια τοποθέτηση του καινούργιου ναζιστικού μορφώματος που έχει ιδρύσει ο Κασιδιάρης.

Σιγουριά και ατιμωρησία

Έτσι, οι αστυνομικοί αλλά και διάφορα μέλη άλλων φασιστικών οργανώσεων, χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα stories στο Instagram ως δίοδο για τη διοχέτευση περιεχομένου εθνικιστικού, φυλετικού και πολιτικού μίσους και στοχοποίησης, αποφεύγοντας παράλληλα και τυχόν αναφορές που θα μπορούσαν να γίνουν μετά από κάποιες ώρες και θα είχαν ως αποτέλεσμα να ανασταλεί ή να κλείσει το προφίλ τους.

Φωτογραφία του ίδιου αστυνομικού της ΔΙ.ΑΣ., στην οποία κάνει επίδειξη των όπλων του αλλά και του νεοφασιστικού συμβόλου της νεκροκεφαλής “Punisher”, πολύ κοινού σήμερα ανάμεσα σε νεοναζί των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που αναρτουν τέτοιο περιεχόμενο, είναι τόσο βέβαιοι για την κάλυψη από τους επιχειρησιακά ανωτέρους τους, για την εγγυημένη ατιμωρησία αλλά και για τη δεδομένη προστασία  τους από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, δηλαδή το  υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη», που με άνεση ποστάρουν απειλές ακόμα και με το πρόσωπό τους.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο