Συνέντευξη Τύπου Forensic Architecture / Forensis: Η φωτιά της Μόριας

Πότε: 13:00 ώρα Ελλάδος, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 

Πού: State of Concept, Μπότσαρη Τούσα 19, Αθήνα

Τα ξημερώματα της 8ης Σεπτεμβρίου 2020, μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, εκτοπίζοντας χιλιάδες ανθρώπους και μετατρέποντας σε στάχτη το επίκεντρο του Ευρωπαϊκού «αρχιπέλαγου εγκλεισμών». Λίγες μόλις μέρες μετά τη φωτιά, η αστυνομία συνέλαβε έξι νεαρούς αιτούντες άσυλο (που έγιναν γνωστοί ως οι Μόρια 6) πέντε εκ των οποίων ανήλικοι, και τους κατηγόρησαν για εμπρησμό. Οι «Μόρια 6» καταδικάστηκαν σε δύο διαφορετικές δίκες τις οποίες διεθνή μέσα περιέγραψαν ως «παρωδίες δικαιοσύνης», με πέντε από τα έξι άτομα να καταδικάζονται βάσει της κατάθεσης ενός και μόνου μάρτυρα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο. 

Στο πλαίσιο της επερχόμενης εκδίκασης της έφεσης στη Λέσβο, στις 6 Μαρτίου, ανατέθηκε από τους δικηγόρους των κατηγορούμενων στους Forensic Architecture/Forensis, να δημιουργήσουν μια ψηφιακή αναπαράσταση της εξάπλωσης της φωτιάς και να ελέγξουν τα στοιχεία που έδωσε ο επίμαχος μάρτυρας. Μελετώντας ώρες οπτικοακουστικού υλικού από τη νύχτα της φωτιάς, η έρευνά μας, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην συνέντευξη τύπου, αποκαλύπτει σημαντικότατες ανακρίβειες στην κατάθεση του μάρτυρα, και εγείρει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των πειστηρίων που οδήγησαν στην καταδίκη των νεαρών αιτούντων άσυλο. Η έρευνα συγκειμενοθετεί την καταστροφική φωτιά ως την τελευταία σε μια σειρά 247 πυρκαγιών στον καταυλισμό της Μόριας, απόρροια των επισφαλών και επικίνδυνων συνθηκών διαβίωσης στην εκτός πλαισίου πυκνοκατοικημένη προσφυγική δομή, καταδεικνύοντας, έτσι, πως αποτέλεσε ένα κατ’ ουσίαν αναμενόμενο γεγονός. 

Στην συνέντευξη τύπου θα ακούσουμε λεπτομέρειες για την μελέτη από τους/τις ερευνητές/ριες των FA/Forensis, καθώς και πληροφορίες για την δίκη από τους/τις δικηγόρους και θα μάθουμε περισσότερα για το “Moria Trial Watch“, ένα νεοσυσταθέν παρατηρητήριο που θα συμβάλει στην κάλυψη της δίκης, μια πρωτοβουλία του Solomon και του omniatv με την υποστήριξη του ελληνικού παραρτήματος του ιδρύματος Rosa Luxemburg και του State of Concept Athens.

Συμμετέχουν: 

Έφη Δούση, Βίκυ Αγγελίδου, Νατάσα Νταϊλιάνη, Βασίλης Ψώμος, συνήγοροι υπεράσπισης

Δήμητρα Ανδρίτσου, Στέφανος Λεβίδης, Forensic Architecture/Forensis

Σταύρος Μαλιχούδης, Solomon

Η συνέντευξη τύπου θα διεξαχθεί στα Ελληνικά.

Για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με [email protected] ή [email protected]

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο