Αίτηση αναστολής ποινής για τους τέσσερις από τους «έξι της Μόριας»

Τη Δευτέρα 8 Μαΐου, εξετάζεται στο ΜΟΔ Μυτιλήνης, η αίτηση αναστολής ποινής που έχουν υποβάλει οι τέσσερις από τους έξι καταδικασθέντες για εμπρησμό, που κατέστρεψε το ΚΥΤ Μόριας, το Σεπτέμβρη του 2020. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα ως ενήλικες, σε 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ αντίστοιχα οι δύο που δικάστηκαν ως ανήλικοι σε 5 χρόνια.

Πρωτόδικα, τον Ιούνιο του 2021, οι τέσσερις κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια διαδικασία που έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί ως «παρωδία» (βλ. αναλυτικότερα για την υπόθεση 1, 2, 3, 4). Το εφετείο των τεσσάρων, οι οποίοι εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές Αυλώνα, είχε αρχικά οριστεί στις 6 Μαρτίου 2023 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις 8 Μαρτίου, ήμερα που είχε ανακοινωθεί γενική απεργία. Το δικαστήριο στις 8 Μαρτίου ανέβαλε, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της απεργίας των γραμματέων.

Παρά την αναβολή, έγιναν γνωστά δυο πολύ σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με την δίκη των έξι τις Μόριας. Το πρώτο είναι πως ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας που δεν εμφανίστηκε σε καμιά από τις προηγούμενες δίκες και σύμφωνα με το δικαστήριο είναι αγνώστου διαμονής, τελικά είναι γνωστής διαμονής στην Αθήνα. Το δεύτερο είναι η ψηφιακή αναπαράσταση της φωτιάς στο ΚΥΤ της Μόριας από τις ερευνητικές ομάδες Forensic Architecture και Forensis, τα πορίσματα της οποίας έρχονται σε αντίθεση με όσα έχει καταθέσει ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας.

Το εφετείο των τεσσάρων αναβλήθηκε για τις 4 Μαρτίου του 2024, έναν χρόνο αργότερα (!), καθώς σύμφωνα με την έδρα, δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη ημερομηνία. Δύο μήνες αργότερα, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποβάλλουν αίτηση αναστολής της έκτισης των ποινών, με το σκεπτικό πως το δικαστήριο είναι υπεύθυνο για την τεράστια καθυστέρηση του εφετείου.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο