Δολοφονημένος από την Αστυνομία ο Κώστας Μανιουδάκης;

Τον έπιασαν μετά από κυνηγητό, τον πέταξαν κάτω και τον έδειραν. Ένας αστυνομικός με το γόνατό του τον πίεζε δυνατά στο στήθος, ενώ ο άνθρωπος ήταν πεσμένος στη γη.

Η αρχική είδηση στη 1 Σεπτέμβρη 2023 έλεγε: «Ένας 58χρονος άνδρας ‘έσβησε’ την Παρασκευή μπροστά στα μάτια των ανδρών της Τροχαίας, καθώς υποβαλλόταν σε τυχαίο έλεγχο επί του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, κοντά στις Βρύσες Αποκορώνου, όταν και έπαθε ανακοπή αφήνοντας μετά από λίγο την τελευταία του πνοή».

Λίγες μέρες μετά, στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, η είδηση αυτή αμφισβητήθηκε από τον γιο του 58χρονου, Αναστάση Μανιουδάκη, ο οποίος με δημόσια ανακοίνωσή του κατήγγειλε ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα αστυνομικής βίας.

Έγκληση ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων

Ο ίδιος και ο αδελφός του θύματος υπέβαλαν έγκληση ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων με την οποία ζητάνε την ποινική δίωξη των εμπλεκόμενων αστυνομικών για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως (ή αλλιώς για θανατηφόρα σωματική βλάβη) καθώς και για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα στοιχειοθετηθεί ότι τέλεσαν σε βάρος του. Ζητούν επίσης να παραδοθεί το υλικό από τις κάμερες των παρακείμενων καταστημάτων.

Τα γεγονότα σύμφωνα με την έγκληση

Σύμφωνα με την έγκληση (την οποία το omniatv έχει στην διάθεση του) προκύπτουν τα παρακάτω δεδομένα:

Ο Κώστας Μανιουδάκης εθεάθη από συγχωριανούς του και διερχόμενα οχήματα στη συμβολή της παλαιάς εθνικής οδού (και νυν επαρχιακής οδού Φρε – Βρυσών), μετά την υποβολή του σε αστυνομικό έλεγχο, πεσμένος στο έδαφος, να φορά χειροπέδες και με τους αστυνομικούς από πάνω του. Στο σημείο, βρέθηκαν δυο τουλάχιστον λεκέδες αίματος, ενώ σε απόσταση ενάμιση μέτρου βρέθηκαν και τα γυαλιά του σπασμένα.

Ο Διοικητής των ΤΑΕ όταν συνάντησε τον αδελφό του θύματος του είπε «Συλλυπητήρια. Τον σταματήσαμε με το αμάξι του για τυπικό έλεγχο, βρήκαμε στο αμάξι του μικροποσότητα χασίς (1-2 γρ), μετά έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε».

Ταυτόχρονα όμως σε όλο το χωριό των Βρυσών κυκλοφόρησε η φήμη ότι τον Κώστα Μανιουδάκη τον σκότωσαν οι αστυνομικοί στο ξύλο. Για το θέμα έχει επίσημα καταθέσει ο Π.Κ. ο οποίος ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 έφτασα στο σπίτι μου και είδα στο τέλος του δρόμου στο ύψος της συμβολής του με την έξοδο της νέας ε.ο. μαζεμένο πολύ κόσμο, ένα ασθενοφόρο και δυο περιπολικά. Πλησίασα στο σημείο για να δω τι συμβαίνει και μου είπαν ότι τον Κώστα τον Μανιουδάκη τον σταμάτησαν για έλεγχο, πρέπει να τον έχουν χτυπήσει, δεν είναι καθόλου καλά και είναι πιθανό να πεθάνει. Στο σημείο είδα μια γυναίκα αστυνομικό και περίπου τέσσερις ακόμα άντρες αστυνομικούς. Ο ένας εξ αυτών καθόταν στην άκρη του δρόμου και ήταν πολύ αναστατωμένος».

Παρακάτω αναφέρει:

«Είδα στο οδόστρωμα λίμνη αίματος, ανάμικτου με εμετό, και πιο πέρα 1,5 μέτρο περίπου, στον ακάλυπτο χώρο της διώροφης οικοδομής σπασμένα τα γυαλιά οράσεως που πάντα φορούσε. Μάλιστα τράβηξα φωτογραφία από το σημείο. Πολίτες που ήταν στο σημείο συζητούσαν ότι βρέθηκε πάνω του μικροποσότητα χασίς, ότι τον έχουν χτυπήσει πολύ άσχημα και ότι μπορεί να πεθάνει.

Έπειτα, ο Π.Κ. μεταφέρει μαρτυρία άλλου αυτόπτη προς τον ίδιο, σύμφωνα με την οποία «Ο Μανιουδάκης έτρεχε, μπήκε στο χωράφι, οι αστυνομικοί τον κυνηγούσαν, τον έπιασαν και άρχισαν να τον χτυπούν φωνάζοντας του ‘ποιος σου το έδωσε;’, ‘πού το βρήκες;’. Του πέρασαν χειροπέδες και τον πήραν».

Σύμφωνα με μια, ανεπίσημη προς το παρόν, μαρτυρία της αυτόπτη μάρτυρα, Α.Κ. που ωστόσο αναφέρεται στην έγκληση: «Τον Κώστα Μανιουδάκη τον κυνήγησε η Αστυνομία επειδή του βρήκαν μικρή ποσότητα ναρκωτικών. Τον έπιασαν μετά από κυνηγητό, τον πέταξαν κάτω και τον έδειραν. Ένας αστυνομικός με το γόνατο του τον πίεζε δυνατά στο στήθος, ενώ ο άνθρωπος ήταν πεσμένος στη γη».        

Τι απαντάει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωσή της διαλαλεί ότι δε συνέβησαν όσα καταγγέλλονται…

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο