Τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους «πάσχουν από ψυχικές διαταραχές»

 

Η κατάψλιψη είναι τρίτη σε συχνότητα μετά τις αγχώδεις διαταραχές και την αϋπνία

Δρέσδη, Γερμανία
 
Το 38,2% του πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει ανά πάσα στιγμή από κάποια ψυχική διαταραχή, με συχνότερες τις αγχώδεις διαταραχές, την αϋπνία και τη μείζονα κατάθλιψη, δείχνει μεγάλη μελέτη που δημοσιοποιείται τη Δευτέρα.

Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εγκεφάλου και του Ευρωπαίκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας εξέτασε τον επιπολασμό (τη συχνότητα ανά πάσα στιγμή) των κύριων παθήσεων του εγκεφάλου, από τον κατάθλιψη μέχρι τον αλκοολισμό και τις νόσους του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης εξαρτώνται φυσικά από τα τρέχοντα διαγνωστικά κριτήρια -όσο πιο αυστηρά γίνονται τα κριτήρια για τη διάγνωση μιας ασθένειας, τόσο πέφτει στατιστικά η συχνότητα αυτής της ασθένειας στον πληθυσμό.
Το συμπέρασμα ότι τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους πάσχουν ανά πάσα στιγμή από ψυχικές παθήσεις φαίνεται υπερβολικό. Βρίσκεται ωστόσο σε συμφωνία με μελέτη που δημοσίευσε το 2008 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Mental Health Survey), σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή στις 28 χώρες που εξετάστηκαν.
 
Τα κυριότερα ευρήματα
Η νέα μελέτη διήρκεσε τρία χρόνια και εξέτασε δεδομένα από τις 27 χώρες της ΕΕ συν την Ελβετία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι παθήσεις του εγκεφάλου (ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές) έχουν μεγαλύτερες συνέπειες από ό,τι οποιαδήποτε άλλη πάθηση, όσον αφορά την απώλεια χρόνου ζωής, τη μείωση της παραγωγικότητας και το κόστος περίθαλψης.
Τα σημαντικότερα ευρήματα είναι:

Κάθε χρόνο. σχεδόν 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (38,2%) εμφανίζουν κάποια ψυχική διαταραχή
Τον υψηλότερο επιπολασμό εμφανίζουν οι αγχώδεις διαταραχές (14,0%), η αϋπνία (7,0%), η μείζονα κατάθλιψη (6,9%), οι σωματοφορμικές διαταραχές (6,3%), δηλαδή οι ψυχικές διαταραχές με σωματικά συμπτώματα, η εξάρτηση από το αλκοόλ ή άλλες ουσίες (>4,0%), οι διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (5,0% στα παιδιά) και η άνοια (30% στις ηλικίες άνω των 85 ετών)
Οι ψυχικές διαταραχές εν γένει δεν κάνουν διακρίσεις με βάση τη χώρα ή την ηλικία
Ο επιπολασμός των ψυχικών διαταραχών δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί σε σχέση με προηγούμενη έρευνα το 2005
Οι διαταραχές του εγκεφάλου είναι το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας των Ευρωπαίων όσον αφορά τα χαμένα χρόνια ζωής, τη μείωση της παραγωγικότητας και το κόστος περίθαλψης.

Η ερευνητική ομάδα που υπογράφει τη μελέτη, με επικεφαλής τον Χανς-Ούλριχ Βίτκεν του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, σκοπεύει τώρα να υπολογίσει το οικονομικό κόστος των ψυχικών διαταραχών στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση της ίδιας ερευνητικής ομάδας, το κόστος της περίθαλψης για τους ασθενείς με ψυχικές ασθένειες στην Ευρώπη έφτανε το 2005 τα 277 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

 

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments