Πλαστογραφίες και μεθοδεύσεις από την ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση του Λ. Γούλα

Οι εξετάσεις του Λ. Γούλα από τον Ευαγγελισμό δόθηκαν ανυπόγραφες και χωρίς περιγραφή ευρημάτων, ενώ η υπογραφή του έχει πλαστογραφηθεί στην έκθεση σύλληψης και στο δελτίο γνωστοποίησης δικαιωμάτων.

Άκρως αποκαλυπτική σε σχέση με τις μεθοδεύσεις της Αστυνομίας και τις σκόπιμες αβλεψίες των δικαστικών λειτουργών είναι η αναφορά που υπέβαλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) σε Εισαγγελία και Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με το βασανισμό από άνδρες των ΜΑΤ του μέλους του Ρουβίκωνα, Λάμπρου Γούλα στις 7 Νοεμβρίου του 2019. Ειδικότερα, όπως ανέδειξε το omniatv καταγράφοντας τη μαρτυρία του θύματος, το βράδυ της 7 του Νοέμβρη, μετά την παράνομη απόπειρα εισβολής της αστυνομίας στο Καφενείο, ακολούθησε η αναίτια και βίαιη σύλληψη του Λάμπρου Γούλα, ο οποίος βασανίστηκε υφιστάμενος άγριο ξυλοδαρμό, ξεγύμνωμα σε δημόσιο χώρο και εικονικό βιασμό από τους αστυνομικούς. Ύστερα από αίτημα της συνηγόρου του, Άννυς Παπαρρούσου, μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Το επόμενο πρωινό, στη βάση ενός αστήριχτου κατηγορητηρίου, παρουσιάστηκε στην εισαγγελέα, η οποία δε διερεύνησε ουδόλως τις αιτίες για τα εμφανή τραύματα που έφερε και απλώς επικύρωσε τις κατηγορίες, αφαιρώντας αυτήν της οπλοχρησίας. Στις 30 Δεκεμβρίου, λοιπόν, το ΕΠΣΕ υπέβαλλε αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη και στη συνέχεια στην Εισαγγελία καταγγέλλοντας την παράνομη χρήση βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Πέρα από αυτά το ΕΠΣΕ, μελετώντας τα έγγραφα της υπόθεσης, ανέδειξε ορισμένα ακόμα κρίσιμα στοιχεία που συντείνουν στην απόπειρα συγκάλυψης της αστυνομικής βίας και ενοχοποίησης του θύματος, θέτοντας ερωτηματικά και για τη στάση των γιατρών που Ευαγγελισμού που χειρίστηκαν το περιστατικό.

Ειδικότερα, το παραπεμπτικό της αστυνομίας στον Ευαγγελισμό αναφέρει πως ο Λάμπρος Γούλας «ανέφερε πόνους στην αριστερά πλευρά του σώματός του» και ζητά, μετά τις εξετάσεις του και την «παροχή πρώτων βοηθειών» – που προφανώς κρίθηκαν από την αστυνομία απαραίτητες – «να μας χορηγήσετε τη σχετική ιατρική γνωμάτευση περί της υγείας του». Όμως, μετά την πολύωρη παραμονή του για εξετάσεις στον Ευαγγελισμό ο κρατούμενος επιστρέφει με ένα και μόνο επισυναπτομενο έγγραφο που λέει πως ο «ασθενής Λάμπρος Γούλας επισκέφθηκε το χειρουργικό ΤΕΠ στις 8/11/19 και πραγματοποιήθηκαν βασικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις».

Επιπλέον, ενώ του έδωσαν τα αποτελέσματα όλων των εργαστηριακών εξετάσεων (ανυπόγραφες όμως!) και 5 ακτινογραφίες, οι τελευταίες δεν συνοδεύονται, όπως συνηθίζεται, με περιγραφές των απεικονιζομένων, με εύλογη την υπόνοια πως έτσι αποκρύπτονται ενοχοποιητικά για την αστυνομία αποτελέσματα. Η υπόνοια αυτή ενισχύεται από το γεγονός πως στα αποτελέσματα των (ανυπόγραφων) εργαστηριακών εξετάσεων υπάρχουν εννέα μετρήσεις εκτός των φυσιολογικών ορίων που έκαναν υποχρεωτική την άμεση ερμηνεία τους. Δημιουργείται λοιπόν εύλογα η υποψία πως τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν υπογράφηκαν και οι ακτινογραφίες δεν ερμηνεύτηκαν, καθώς και κυρίως δεν υπήρχε η αιτηθείσα από την αστυνομία «ιατρική γνωμάτευση περί της υγείας του» για να μην καταγραφούν εκείνη τη στιγμή ευρήματα που θα τεκμηρίωναν την καταγγελία περί βασανιστηρίων.

«Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαν να ‘θεραπευθούν’ αν η εισαγγελέας που τον είδε μερικές ώρες αργότερα, με κολάρο και χτυπημένο, διέτασσε άμεση ιατροδικαστική εξέτασή του ενώ, παράλληλα, έπαιρνε κατάθεσή του, μια και είχε μπροστά της την εξέταση κατηγορούμενου, στην οποία είχε αρνηθεί να απαντήσει στους ανακριτές αστυνομικούς λέγοντας πως ‘ό,τι έχω να πω θα το πω στον εισαγγελέα’. Τίποτε από αυτά δεν έκανε συντάσσοντας αντίθετα κατηγορητήριο με βάση όσα υπήρχαν στο υποβλητικό έγγραφο της αστυνομίας το οποίο είχε βασιστεί σε κατάθεση ενός και μόνο αστυνομικού που συνέλαβε τον κατηγορούμενο», υπογραμμίζει το ΕΠΣΕ στην αναφορά του.

Επιπλέον, η εισαγγελέας με ένα απλό τσεκάρισμα των εγγράφων που είχε μπροστά της, θα μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει ότι είχε πλαστογραφηθεί η υπογραφή του κατηγορουμένου. Υπάρχουν έγγραφα που φέρεται να έχουν συνταχθεί στη ΓΑΔΑ και υπογραφεί από αστυνομικούς και από τον ίδιο, σε ώρες όμως που ο Λάμπρος Γούλας ήταν στον Ευαγγελισμό, όπως προκύπτει από τους χρόνους που αναγράφονται στα αποτελέσματα των εξετάσεων. Οι ακτινογραφίες αναγράφουν χρόνους 00:19:27 – 00:22:05 (πιθανότατα αυτή είναι ώρα Greenwich) ενώ τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αναγράφουν χρόνους εξετάσεων 03:46 – 04:33.

Άρα είναι ψευδής η σύνταξη στη ΓΑΔΑ στις 03:50 έκθεσης σύλληψης με υπογραφές δύο αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, ενός αστυνομικού της Υ.Α.Τ. και δήθεν του ευρισκόμενου εκείνη τη στιγμή στον Ευαγγελισμό Λάμπρου Γούλα μετά μάλιστα από εξέτασή του και ανάγνωση της έκθεσης [sic] όπως αναγράφεται στο ψευδές έγγραφο! Η δήθεν υπογραφή του Λάμπρου Γούλα είναι πλαστογραφημένη! Είναι ούτως ή άλλως αυτονόητο πως η έκθεση σύλληψης έπρεπε να είχε συνταχθεί αμέσως μετά την προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ. Το έγγραφο αυτό πάντως έχει μια ακριβή πληροφορία, την ώρα σύλληψης 23:45 της 7 Νοεμβρίου 2019.

η έκθεση σύλληψης με ώρα 03:50 π.μ.

Είναι επίσης ψευδής η σύνταξη στη ΓΑΔΑ στις 04:30 πληροφοριακού δελτίου γνωστοποίησης δικαιωμάτων τα οποία δήθεν του εξηγήθηκαν με υπογραφή αστυνομικού του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και δήθεν του κατηγορούμενου! Και αυτή η δήθεν υπογραφή του Λάμπρου Γούλα είναι πλαστογραφημένη! Είναι ούτως ή άλλως αυτονόητο πως το πληροφοριακό δελτίο με τα δικαιώματά του έπρεπε να του είχε δοθεί αμέσως μετά την προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ. Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι πως η έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου συντάχθηκε στις 05:50 μετά την επιστροφή του από τον Ευαγγελισμό. «Απλή σύγκριση των γεγονότων όπως περιγράφονται στο προδήλως ψευδές κατηγορητήριο με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και τεκμηριώνονται με τα επισυναπτόμενα έγγραφα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του κατηγορητηρίου» επισημαίνει το Παρατηρητήριο, ζητώντας διοικητική εξέταση από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο Λάμπρος Γούλας κλήθηκε να καταθέσει στα πλαίσια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για καταγγελλόμενη αστυνομική βία σε βάρος του, στις 14 Ιανουαρίου 2020 ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων της ΓΑΔΑ. Το ΕΠΣΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συγκεκριμένη κίνηση, καθώς επισημαίνει ότι «Πειθαρχικές έρευνες που διεξάγονται από αστυνομικούς που ανήκουν στην ίδια αστυνομική διεύθυνση με τους καταγγελλόμενους (στην προκείμενη περίπτωση στη ΓΑΔΑ), όπως έχει νομολογηθεί διεθνώς και έχει διατυπωθεί και από το Συνήγορο του Πολίτη στερούνται της αντικειμενικής αμεροληψίας που επιβάλλεται και από το Άρθρο 6 της ΕΣΔΑ. Δεδομένου ότι τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια ή άλλη μορφή κακομεταχείρισης επισύρουν επιβολή ανώτερης πειθαρχικής ποινής, σύμφωνα με το ΠΔ 120/2008 προβλέπεται η διενέργεια ΕΔΕ και όχι ΠΔΕ. Άρα κακώς και παράτυπα για την καταγγελία του Λάμπρου Γούλα έχει διαταχθεί ΠΔΕ και όχι ΕΔΕ. Επί πλέον, σύμφωνα με το Ν. 4443/2016 ο Συνήγορος του Πολίτη έχει την ειδική αρμοδιότητα διερεύνησης για περιστατικά αυθαιρεσίας τα οποία αφορούν βασανιστήρια ή άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που προβλέπονται στο άρθρο 137Α ΠΚ, παράνομες και υπαίτιες προσβολές της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της προσωπικής ελευθερίας, παράνομη χρήση πυροβόλου όπλου και συμπεριφορά με ρατσιστικό κίνητρο. Άρα η διερεύνηση των καταγγελιών του Λάμπρου Γούλα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Υποδιεύθυνση Διοικητικών Εξετάσεων της ΓΑΔΑ πρέπει να διακόψει την ΠΔΕ και να αποστείλει αμελλητί το φάκελο στο Συνήγορο του Πολίτη. Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη πρέπει να ζητήσει το φάκελο από την Υποδιεύθυνση Διοικητικών Εξετάσεων της ΓΑΔΑ για να τον προσθέσει στην αναφορά του ΕΠΣΕ».

Η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει προσδιοριστεί για τις 20 Μαρτίου. Μόνο που θα διεξαχθεί με αντεστραμμένους τους ρόλους, σε απόλυτη αναντιστοιχία με γεγονότα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο