Φοιτητής ΑΠΘ: «Πήγαμε να σβήσουμε μια φωτιά που προκάλεσαν τα ΜΑΤ και μας επιτέθηκε μια διμοιρία» [video]

Η ώρα είναι 15:00 και η εβδομαδιαία φοιτητική πορεία της Πέμπτης  μόλις έχει τελειώσει. Μικρό μέρος των διαδηλωτών συγκρούεται με την αστυνομία. Φοιτητές εγκλωβισμένοι στον χώρο του ΑΠΘ φωνάζουν υπέρ του ασύλου. Τα ΜΑΤ, σε δυο εισόδους ρίχνουν χημικά και απειλούν να μπουν ξανά στο κάμπους, ενώ η περιφρούρηση είναι εκεί για να τους κρατήσει εκτός. Η αστυνομία πετά κρότου λάμψης και χημικά προς πάσα κατεύθυνση, ακόμα και μέσα στο ΑΠΘ. Ένα δακρυγόνο προσγειώνεται στην ταράτσα της Θεολογικής, ευτυχώς όχι σε εύφλεκτη επιφάνεια.

Ξαφνικά ανάβουν μικρές φωτιές σε ξερόχορτα μέσα στο ΑΠΘ και η φωτιά δείχνει να εξαπλώνεται. Φωτιές που πιθανότατα άναψαν από τις κρότου λάμψης της αστυνομίας όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Από την περιφρούρηση των φοιτητικών συλλόγων βρίσκουν πυροσβεστήρες και βγαίνουν από το ΑΠΘ για να σβήσουν τη φωτιά. Υπολόγιζαν όμως χωρίς την αστυνομία. Παρότι δεν υπήρχαν επεισόδια πια εκείνη την ώρα. Και παρόλο που οι φοιτητές βγήκαν με τα πρόσωπα ακάλυπτα και ήταν εμφανές σε όλους πως έσβηναν μια φωτιά με τους πυροσβεστήρες τους, η αστυνομία τους κυνήγησε και η συγκεκριμένη έκταση συνέχισε να καίγεται.

Όταν υπάρχει μια φωτιά, ανεξάρτητα από την έκτασή που έχει εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι δεν είναι απειλητική, ειδικά όταν αυτή καίει τον περιβάλλοντα χώρο μιας περιοχής στην οποία βρίσκονται πολλοί άνθρωποι.

Τελικά οι φοιτητές με τους πυροσβεστήρες κατάφεραν να επιστρέψουν και να περιορίσουν τη φωτιά, ενώ μετά από αρκετή ώρα έφτασε η πυροσβεστική σβήνοντας την τελείως. Οι φοιτητές μιλούσαν με τους πυροσβέστες που τους άκουγαν άναυδοι να αναφέρουν τι είχε συμβεί πιο πριν. Δηλαδή ότι αυτοί που πληρώνονται για την «προστασία του πολίτη» εμπόδιζαν την κατάσβεση μιας φωτιάς.

Τι συνέβη την Πέμπτη στο ΑΠΘ; Πρόκειται για ακόμα μερικούς ανεξέλεγκτους άνδρες των ΜΑΤ ή το επιχειρησιακό πλάνο της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκει να εκθέσει σε κίνδυνο πολίτες και δημόσια περιουσία;

Δύο άτομα από το omniatv βρισκόμασταν στο πεδίο και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη στάση της αστυνομίας. Σας μεταφέρουμε όμως και την καταγγελία ενός φοιτητή που κινδύνευσε να συλληφθεί επειδή πήγε να σβήσει μια φωτιά. Για ευνόητους λόγους θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, και τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του omniatv. Δείτε στο παρακάτω βίντεο την μαρτυρία και το σχετικό φωτορεπορτάζ:

Οι κρότου λάμψης που έριξε η αστυνομία στα ξερόχορτα και το δακρυγόνο που έριξε αργότερα ο άνδρας των ΜΑΤ [φωτογραφίες Χρήστος Αβραμίδης]
Το σημείο στο οποίο ξέσπασε η φωτιά

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

3 3 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο