«Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση» | παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άρη Χατζηστεφάνου

Κείμενο της Μαριανέλλας Κλώκα και βίντεο από το Pressenza

Παρακολουθώ και θαυμάζω τον Άρη Χατζηστεφάνου σε κάθε εγχείρημά του που γίνεται δημόσιο, από τις ειδήσεις και κυρίως τα podcast του info-war μέχρι τις κινηματογραφικές παραγωγές  της moviementa και τα βιβλία του. Στο πρακτορείο pressenza δημοσιεύουμε πολύ συχνά θέματά του, όλα παρουσιασμένα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο που βλέπει τα πράγματα, όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Καθηγητής Γιώργος Πλειός στην παρουσίαση προχτές: “Ο Άρης μου θύμισε τον Έντουαρντ Ρόζενταλ, γιατί κάνει αυτό που λέμε δημοσιολογική δημοσιογραφία, πουμπλιτσιστίκ, δηλαδή ενώνει μια θεωρητική ανάλυση που προϋποθέτει να έχεις θεωρητική γνώση, με πολύ συγκεκριμένα ειδησεογραφικά περιστατικά, που δεν έχουμε προσέξει τι κρύβεται από πίσω..“.

Ο Γιώργος Πλειός προλογίζει το καινούριο βιβλίο του Χατζηστεφάνου με τίτλο “Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση – Πώς τις εντοπίζουμε”, που εκδόθηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις Τόπος. Ήταν στο πάνελ στην παρουσίαση  του βιβλίου στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Τριανόν και μαζί του – εκτός του συγγραφέα – συμμετείχαν και μίλησαν για το βιβλίο και το έργο του Χατζηστεφάνου η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου και ο stand up comedian, Χριστόφορος Ζαραλίκος.

Κατά τη γνώμη μου το βιβλίο προξενεί σοκ σε όσους/ες δεν έχουν αντιληφθεί το τοπίο των κυρίαρχων ΜΜΕ, των συστημικών και των σόσιαλ αλλά κυρίως των συστημικών, αλλά και σε όσους ίσως να έχουν καταλάβει τι συμβαίνει αλλά όχι το βάθος ή την έκταση που έχουν η προπαγάνδα και η παραποιημένη είδηση ή η παραποιημένη εικόνα. Διαβάζοντάς το ο συγγραφέας μας χαρίζει ένα ζευγάρι γυαλιά, με τα οποία ίσως καταφέρουμε να δούμε την πραγματικότητα λίγο διαφορετικά από ό,τι μας παρουσιάζεται. Οι τρόποι άμυνας είναι το ζητούμενο βέβαια. Μια σειρά από συμβουλές στο τέλος κάθε κεφαλαίου, είναι μέρος της συνεισφοράς του Χατζηστεφάνου στην αναγκαία έξοδο από την ασφυξία που προκαλεί αυτό το μιντιακό τοπίο.

Στο βίντεο που ακολουθεί, διάρκειας 01:10′:09″, μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο μέρος της βραδιάς, όσα δηλαδή ειπώθηκαν από τους καλεσμένους/η στο πάνελ και από τον ίδιο τον συγγραφέα. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Ακολουθεί το βίντεο του δεύτερου μέρους της παρουσίασης που περιλαμβάνει τη συζήτηση του πάνελ με το κοινό, διάρκειας 48′:42″.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο