Ξεκινά η δίκη του μαστροπού αστυνομικού της Ηλιούπολης – Crowdfunding για την υποστήριξη της κατηγορίας

Η υπόθεση

«Αν χρειαστείς βοήθεια, έλα σε μένα»

Ήταν 10 Ιουλίου 2021 όταν η επιζώσα Ε., θύμα συστηματικής και πολλαπλής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, κατάφερε να διαφύγει από τα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια που βίωνε για χρόνια.

Η κακοποίηση της ξεκίνησε στην ηλικία των έντεκα ετών, όταν ο πατέρας της άρχισε να τη βιάζει συστηματικά, κάτι που συνεχίστηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της εφηβείας της. Λίγο αργότερα έπεσε στα χέρια του αστυνομικού Δημήτρη Μπουγιούκου, ο οποίος την προσέγγισε ερωτικά και υποσχέθηκε να τη βοηθήσει να ξεφύγει από το σπίτι της. Μια τακτική που αποτελεί τη δεύτερη πιο συνηθισμένη μέθοδο προσέγγισης για τα θύματα trafficking μετά την υποτιθέμενη προσφορά εργασίας.

Η Ε. σύντομα μετά τη γνωριμία της με τον αστυνομικό, κατέληξε να ζει σε συνθήκες εκφοβισμού που δεν της άφηναν περιθώρια διαφυγής. Κάθε φορά που εξέφραζε την άρνηση της να κάνει ό,τι της επέβαλε ο μαστροπός, δεχόταν απειλές, εκβιασμούς, ενώ πλέον ο ξυλοδαρμός ήταν καθημερινότητα. Δεν της επιτρεπόταν να βγει από το σπίτι όπου κρατείτο παρά μόνο για να αγοράσει καφέ και τσιγάρα από το διπλανό μαγαζί και οποιαδήποτε κίνησή της παρακολουθείτο από τον κακοποιητή μέσω εφαρμογής στο κινητό της. Εκείνη την ημέρα κατάφερε με τη συγκεκριμένη αφορμή να δραπετεύσει με τη βοήθεια αλληλέγγυας εργαζόμενης, η οποία την περιέθαλψε και τη φυγάδευσε μέχρι το Α.Τ. Ηλιούπολης μετά την ενημέρωση που έλαβε από τη συλλογικότητα της περιοχής της.

Η κατάθεση της 25χρονης που τη βοήθησε είναι χαρακτηριστική: την Παρασκευή 9 Ιουλίου εργαζόταν όταν κάποια στιγμή είδε τη 19χρονη με τον άνδρα, να φεύγουν με τη μηχανή. Παρατήρησε πως το πρόσωπό της ήταν πρησμένο. Την επόμενη ημέρα ενώ περνούσε από το σπίτι της για τη δουλειά της, είδε ξανά τη 19χρονη και σταμάτησε να της μιλήσει.

«Με το που με είδε βούρκωσε και μου έκανε νοήματα ότι δε θέλει να μιλήσει. Εγώ τη ρώτησα αν προχθές ο σύντροφός της την είχε χτυπήσει και εκείνη μου έκανε πάλι νόημα βουρκωμένη ότι δε μπορεί να μιλήσει» ανέφερε η εργαζόμενη. Το μόνο που της είπε η 25χρονη ήταν «αν θέλεις βοήθεια έλα σε εμένα».

Πράγματι, αργότερα εμφανίστηκε στο καφέ ζητώντας να μιλήσουν: «Εγώ αμέσως βγήκα από το μαγαζί και την πήρα και πήγαμε λίγο παρακάτω να μιλήσουμε και άρχισε να κλαίει και να μου λέει ότι ο σύντροφός της την χτυπάει και ότι τη βάζει να κάνει πράγματα που δεν θέλει και ότι την εκδίδει παρά τη θέλησή της. Τότε προσπάθησα να την ηρεμήσω γιατί ήταν πολύ φορτισμένη, την αγκάλιασα και την πήρα και πήγαμε στο μαγαζί, όπου της έδωσα νερό και καθίσαμε να μιλήσουμε…».

Ωστόσο, κάποια στιγμή, είδαν τον αστυνομικό πάνω στη μηχανή να κάνει βόλτες στην περιοχή: «Τον είδαμε να είναι πάνω στη μηχανή του και να κάνει βόλτες, τότε κατάλαβα ότι αυτός την έψαχνε και της είπα να πάει στο μπάνιο να κρυφτεί, όπως και έκανε. Μετά αυτός πέρασε άλλες δύο φορές, ενώ εκείνη συνέχισε να είναι στην τουαλέτα. Μετά την πήγαμε στην αποθήκη» συμπλήρωσε.

Η αλληλεγγύη και η αστυνομία:

Όσο το κορίτσι κρυβόταν μια αλυσίδα αλληλεγγύης σφυρηλατούνταν. Η 25χρονη επικοινώνησε με τη συλλογικότητα που την κατηύθυνε και στη συνέχεια ενημέρωσε την αστυνομία.

Το περιστατικό με την 19χρονη κοπέλα στην Ηλιούπολη δεν είναι, δυστυχώς, μεμονωμένο. Είναι μια συνέχεια, μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης που όλο και πιο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύοντας την έκταση του φαινομένου της έμφυλης βίας σε όλες τις μορφές της. Τόσο αυτή η υπόθεση, όσο και η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό καταδεικνύουν πως τα κυκλώματα trafficking ζουν και δρουν δίπλα μας, στο φως της μέρας.

Κατά καιρούς γίνεται γνωστή η συμμετοχή αστυνομικών σε κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος που αφορούν από ληστείες μέχρι «ξέπλυμα» χρήματος. Και τα κυκλώματα trafficking δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά ακολουθούν τον κανόνα. Το trafficking αποτελεί σήμερα την πιο κερδοφόρα παράνομη και εγκληματική επιχείρηση παγκοσμίως, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών και το παράνομο εμπόριο όπλων, κάτι που δε θα μπορούσε να συμβαίνει χωρίς την αρωγή μέρους της αστυνομίας.

Τα όσα ακολούθησαν άλλωστε μετά την καταγγελία του θύματος με τη στάση της αστυνομίας δείχνουν ότι τα φαινόμενα σήψης και παρακμής έχουν βάθος, φανερώνουν για ακόμη μια φορά την άρρηκτη σχέση μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τη συγκάλυψη που επιχειρείται όταν υπάρχει εμπλεκόμενος αστυνομικός σε παρόμοιες υποθέσεις.

Μετά από τέσσερις ώρες αναμονής στο Α.Τ. όπου απευθύνθηκαν η Ε. και η 25χρονη εργαζόμενη, η υπόθεση παραπέμφθηκε παράνομα στην διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων στο Μαρούσι. Παρεμπόδιζαν για αρκετή ώρα την επιζώσα να καταθέσει, παρά την παρουσία του αλληλέγγυου δικηγόρου Γ.Μ. και την καλούσαν να αφηγηθεί αμέτρητες φορές τα όσα τραυματικά της συνέβησαν. Όσο περνούσε η ώρα, αυξανόταν η κινηματική αλληλέγγυα παρουσία, η παρουσία δημοσιογράφων και δικηγόρων, αλλά δεν επετράπη η επικοινωνία με την επιζώσα. Η Ε. τελικά απήχθη με πολιτικό αμάξι μετά από επτά ώρες ανάκρισης στο εσωτερικών υποθέσεων για να οδηγηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο αποκομμένη από τους συνηγόρους και τη μητέρα της. Πέρα όμως από το ότι συμπεριφέρθηκαν στην Ε. σαν να είναι η ίδια κρατούμενη, στερώντας της παράνομα την επαφή με οποιονδήποτε, την προέτρεψαν να της βρουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί δικό τους δικηγόρο.

Στο δικαστήριο:

Παρά τα εμπόδια που η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε συστηματικά ώστε να μην λάβει διαστάσεις το ζήτημα, ο ντόρος που έγινε από το αλληλέγγυο περιβάλλον που δημιουργήθηκε δεν επέτρεψαν η υπόθεση να μείνει στο σκοτάδι. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον αστυνομικό, στον πατέρα της Ε. και σε ακόμη δυο εμπλεκόμενα άτομα στην υπόθεση είναι κατά περίπτωση:

 • Εμπορία ανθρώπου κατ´επαγγελμα
 • Εμπορία ανθρώπου κατά ανηλίκου
 • Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
 • Παράνομη οπλοφορία
 • Παράνομη οπλοχρησία
 • Παράνομη οπλοκατοχή
 • Βιασμός κατ´εξακολούθηση
 • Κατάχρηση σε ασέλγεια
 • Γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών με ανηλίκους
 • Ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη
 • Ενδοοικογενειακή απειλή.

Τον Ιανουάριο του 2023 ολοκληρώνεται η 18μηνη περίοδος προφυλάκισης των κατηγορουμένων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη και ζωτικής σημασίας την στήριξη και την συμβολή όλων. Όπως άλλωστε έχει καταγγελθεί και από την Αντωνία Λεγάκη, συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας στην υπόθεση, υπάρχουν κι άλλα θύματα του αστυνομικού μαστροπού, αλλά παραμένουν πολύ φοβισμένα για να καταθέσουν ή να μιλήσουν. Περιγραφές και άλλων κοριτσιών, επίσης θυμάτων trafficking , έχει δώσει και η επιζώσα στην κατάθεση της.

Τόσο τα δικαστικά έξοδα, όσο και η διαβίωση αλλά και η κοινωνική ενσωμάτωση της Ε. δεν μπορούν να καλυφθούν από την ίδια και τη μητέρα της, ούτε και υπάρχουν ανάλογα μακροπρόθεσμα προγράμματα στήριξης ψυχοκοινωνικής στήριξης και προστασίας από τα οποία μπορεί να πλαισιωθεί. Από την πρώτη στιγμή ο αλληλέγγυος κόσμος στάθηκε στο πλευρό της, και συνεχίζει να το κάνει ενισχύοντας την οικονομικά, κάτι που έχει προφανώς και ψυχολογικό αντίκτυπο αφού της δίνεται η δυνατότητα να αντιληφθεί πως δεν είναι μόνη στον δύσκολο και επίπονο αγώνα που έχει ξεκινήσει απέναντι στους κακοποιητές της.

Η υπεράσπιση των θυμάτων είναι υπόθεση όλων μας. Ώστε να εξασφαλίσουμε πως κανένα θύμα δε θα «εξαφανίζεται» και δε θα γίνεται αόρατο από την αστυνομία, πως κανένας δράστης, όποιος κι αν είναι, δε θα πέφτει στα «μαλακά». Πως οι προστάτες τους στην αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό δεν θα μένουν ατιμώρητοι.

Η έναρξη της δίκης της Ηλιούπολης έχει οριστεί για τη Δευτέρα στις 5/12/2022, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. 

Crowdfunding για τα έξοδα υποστήριξης της κατηγορίας:

Για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα crowdfunding με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Ε και του omniatv, σε άμεση συνεννόηση με την επιζώσα:

Για τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης #trafficking_ilioupoli

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο crowdfunding

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο