«Η ζωή του αδερφού μου άξιζε τρεις μισθούς»

Ήταν 12 Μαρτίου 2021, όταν ο Κ. Χ,  αστυνομικός ο οποίος τότε εκτελούσε χρέη οδηγού σε υπηρεσιακό όχημα της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, τραυμάτιζε θανάσιμα τον 22χρονο Ιάσονα έξω από τη Βουλή. Εκείνο το διάστημα, ο 22χρονος ήταν φοιτητής επί πτυχίω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο επόμενος του στόχος ήταν το μεταπτυχιακό του.

Δυόμιση χρόνια μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του, η δίκη μετράει ήδη τρεις αναβολές, με την τελευταία να δίνεται στις 31 Οκτωβρίου 2023, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δεύτερη αναβολή, τον Νοέμβριο του 2022. Η νέα ημερομηνία που δόθηκε για την έναρξη της δίκης, προκαλώντας την αγανάκτηση της οικογένειας του 22χρονου, είναι στις 25 Απριλίου 2024.

Περιγράφοντας στο omniatv την διαδικασία επανατραυματισμού εντός των δικαστηρίων, η Κατερίνα Λαλαούνη, αδερφή του Ιάσονα, τονίζει:

Η αντιμετώπιση που έχουμε οι οικογένειες των θυμάτων τροχαίων είναι απαράδεκτη. Περνάμε χρόνια στα δικαστήρια, αντιμετωπίζουμε τη μία αναβολή μετά την άλλη και ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε φορά με εκείνους που αφαίρεσαν τη ζωή των ανθρώπων μας. Είναι φοβερά ψυχοφθόρο και έχουμε ήδη βρεθεί σε μια αδιανόητα δύσκολη κατάσταση. Δεν μπορούμε να ζούμε τον ίδιο εφιάλτη για τα επόμενα δέκα χρόνια, γιατί κατά μέσο όρο οι δίκες των τροχαίων ατυχημάτων τόσο κρατάνε μέχρι να τελεσιδικήσουν, επτά με δέκα χρόνια.

Το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον Ιάσονα εμπεριείχε πολλαπλές παραβιάσεις από τον αστυνομικό-οδηγό, αλλά και εγκατάλειψη του θύματός του. Όπως άλλωστε φαίνεται και στο βιντεοληπτικό υλικό, ο οδηγός μετά το ατύχημα εισήλθε μέσα στον προαύλιο χώρο της Βουλής και ουδέποτε προσέγγισε τον νεαρό. Οι πρώτες βοήθειες στον Ιάσονα δόθηκαν από έναν νοσηλευτή ο οποίος έτυχε να περνάει εκείνη τη στιγμή από το σημείο και ο οποίος πρόκειται να καταθέσει σαν μάρτυρας και στην πολυαναμενόμενη δίκη.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει η Κατερίνα Λαλαούλη:

Στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε έχει καταθέσει ότι του παρείχε και τις πρώτες βοήθειες. Μέχρι στιγμής η μοναδική ποινή που του έχει επιβληθεί είναι η εφέσιμη ποινή αργίας μόλις τριών μηνών στο πλαίσιο αυτής της ΕΔΕ. Τόσο κόστιζε η ζωή του αδερφού μου. Τρεις μισθούς. Και φυσικά ο κατηγορούμενος έχει ασκήσει έφεση ακόμη και γι’ αυτή την ποινή, δεν πρόκειται να του αφαιρεθεί ούτε το δίπλωμα και συνεχίζει κανονικά τη δουλειά του. Σε εμάς, στην οικογένεια, δεν έχει ειπωθεί από τον ίδιο ούτε μια συγγνώμη.

Στην περίπτωση του αστυνομικού δεν εφαρμόστηκαν τα άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα 290 και 290Α που αφορούν σε επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία και στην επικίνδυνη οδήγηση, τα οποία προβλέπουν βαρύτατες ποινές. Η άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα Απόστολο Ανδρέου για την πλημμεληματική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια στον οδηγό αστυνομικό επίσης, φαίνεται να είναι αναντίστοιχη της εκπαίδευσης που είχε λάβει, αφού πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένο οδηγό αστυνομικό της «Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων».  

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία επίσημων προσώπων είναι ειδικά εκπαιδευμένοι. Η βασική εκπαίδευση περιλαμβάνει: τεχνικές αποφυγής ατυχήματος, πώς να φρενάρει και να στρίβει, καθώς και πώς να φρενάρει αποτελεσματικά στην ευθεία και στις στροφές. Εξασκείται στο σλάλομ και στις ασκήσεις κλειστής λωρίδας κυκλοφορίας, αλλά και στο σλάλομ σχηματισμού 4 οχημάτων, με το οποίο ο οδηγός αποκτά την εμπειρία της οδήγησης σε κοντινή απόσταση σε σχέση με το προπορευόμενο όχημα. Μαθαίνει επίσης τεχνικές προσπέρασης σε συνθήκες έντονης κυκλοφοριακής κίνησης.

Η συγκεκριμένη σελίδα κατέβηκε σε ανύποπτο χρόνο από τον ιστότοπο της ΕΛ.ΑΣ.

Για την ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στον θανάσιμο τραυματισμό του Ιάσονα αλλά και για τις παραβάσεις του αστυνομικού, ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα υπογραμμίζει πως:

Ο αστυνομικός έστριψε αντικανονικά στην είσοδο του κοινοβουλίου από το απέναντι ρεύμα της Βασιλίσσης Σοφίας. Παραβίασε τη διπλή διαχωριστική και μπήκε σιγά σιγά στο αντίθετο ρεύμα περίπου 20 μέτρα πριν στρίψει παράνομα αριστερά. Επιβράδυνε ενώ βρισκόταν στην αριστερή λωρίδα και κάποιες στιγμές σταμάτησε εντελώς αναγκάζοντας τα αυτοκίνητα που τον ακολουθούν να τον προσπεράσουν από δεξιά σε ένα επικίνδυνο σημείο, και τα αυτοκίνητα που έρχονται από απέναντι να αλλάζουν λωρίδα για να τον αποφύγουν. Όλα αυτά χωρίς το όχημα να έχει οποιοδήποτε διακριτικό της ΕΛΑΣ, χωρίς χρήση φάρου ή σειρήνας αλλά μόνον του φλάς.

Ο οδηγός επέμεινε διανύοντας αυτή την απόσταση να στρίψει αριστερά ενώ υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική πορεία προς τα εμπρός και βέβαια δεν υπάρχει φανάρι για στροφή αριστερά. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο ανήλικο παιδί που βγήκε στην κυκλοφορία και «παίζει» αμέριμνο μέσα σε πέντε λωρίδες συγκρουόμενα. Επρόκειτο για ειδικά εκπαιδευμένο οδηγό – αστυνομικό, με σαφή γνώση του ΚΟΚ  – αλλά και του πως να τον παραβιάζει. 

Ο άνθρωπος αυτός, με όλη αυτή την εκπαίδευση και γνώση αποφάσισε συνειδητά:

  1. Να επιχειρήσει να εισέλθει στη Βουλή κατερχόμενος την Βασ. Σοφίας στρίβοντας κάθετα αριστερά ενώ δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει σε καμία περίπτωση μια και τέτοιου είδους πορεία «νομιμοποιείται» μόνον όταν επιβαίνει βουλευτής στο όχημα. Βουλευτής δεν επέβαινε στο όχημα.
  2. Να επιχειρήσει να εισέλθει στη Βουλή στρίβοντας κάθετα αριστερά ενώ γνώριζε – έβλεπε ότι δεν υπάρχει τροχονόμος στην είσοδο της Βουλής για να σταματήσει την κυκλοφορία γεγονός απαραίτητο για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου ελιγμού (όταν επιβαίνει βουλευτής πάντα). Τροχονόμος δεν υπήρχε.
  3. Να μετακινήσει το όχημα του μετά την σύγκρουση εντός της Βουλής με το πρόσχημα της μη παρακώλυσης της κυκλοφορίας, τη στιγμή που ΔΕΝ υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο αφού και ο Ιάσονας και η μηχανή του βρίσκονταν ξαπλωμένοι στο δρόμο, το πεδίο είχε αποκλειστεί με κώνους και η Βας. Σοφίας (στο ρεύμα ανόδου ήταν κλειστεί μέχρι να πάρει τον Ιάσονα το ΕΚΑΒ. Το όχημα σε περίπτωση σύγκρουσης ΔΕΝ μετακινείται.
  4. Να μη παράσχει τις όποιες πρώτες βοήθειες στο θύμα του αλλά να παραμείνει εντός του προαυλίου της Βουλής, διατηρώντας, σύμφωνα με τις καταθέσεις «οπτική επαφή» με το θύμα του. Η οπτική επαφή με το θύμα προφανώς και δεν είναι παροχή πρώτων βοηθειών.  

Φωτό: EUROKINISSI

Παρά τις εκκλήσεις της οικογένειας και των οργανώσεων που ασχολούνται με τα τροχαία ατυχήματα, η παράνομη στροφή στο συγκεκριμένο σημείο συνεχίζεται κανονικά και χωρίς να υπάρχει τροχονόμος ώστε να αποφευχθεί ένα παρόμοιο ατύχημα. Όπως λέει και η αδερφή του Ιάσονα «Δε μετράει ότι εκεί σκότωσαν τον αδερφό μου ή ότι υπάρχει η πιθανότητα να σκοτώσουν κι άλλους ανθρώπους καθημερινά. Όπως και με τα Τέμπη, ζούμε σε μια χώρα που κλαίει τα θύματα, αλλά δεν κάνει και κάτι για να μην υπάρξουν θύματα. Ή και αφού υπάρξουν, εξακολουθεί να μην κάνει κάτι».

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 1 vote
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο