Μπλόκο στο δικαίωμα του Γ. Ι. να σπουδάσει βάζει και πάλι η δικαστική εξουσία

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών μπορεί να ερμηνευτεί και ως ο πρώτος αποκλεισμός από την δυνατότητα σπουδών για φρονηματικούς λόγους με την υπογραφή της «Ελληνικής Δικαιοσύνης» έπειτα από δεκαετίες.

Με το 884/2023 Βούλευμα του, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε την αίτηση του αναρχικού φοιτητή Γ.Ι., με την οποία ζητούσε να αρθεί ο παράλογος περιοριστικός όρος απαγόρευσης εισόδου του στην πόλη της Αθήνας, ως ουσιαστικά αβάσιμη.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε αυτούσια την πρόταση της Αντιεισαγγελέως Εφετών σύμφωνα με την οποία οι περιοριστικοί όροι που δεν επιτρέπουν στον Γ.Ι. «να σπουδάσει ανεμπόδιστα ώστε να μην αποστερηθεί τη δυνατότητα του να αποκτήσει μόρφωση πανεπιστημιακού επιπέδου, είναι κατά το παρόν δικονομικό στάδιο ανάλογοι και πρόσφοροι της βαρύτητας των αδικημάτων που φέρεται να διέπραξε».

Η υπόθεση «σύντροφοι, συντρόφισσες»

Η υπόθεση του Γ. Ι. παραμένει μια από τις δυστοπικές διώξεις των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Ο ίδιος μαζί με ακόμα τρία συγκατηγορούμενα πρόσωπα βρίσκονται σε δικαστική ομηρία τα τελευταία τρία χρόνια για την υπόθεση της «τρομοκρατικής οργάνωσης» με την επωνυμία «σύντροφοι/συντρόφισσες».

Πρόκειται για μια μάλλον στιγμιαία έμπνευση της Ασφάλειας βάση της οποίας αναρχικοί και αναρχικές κατηγορούντα για επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς και συμβολικούς στόχους, οι αναλήψεις ευθύνης των οποίων είχαν αυτήν την υπογραφή, που όπως παραδέχεται το παραπεμπτικό βούλευμα «παραπέμπει πράγματι σε κοινή προσφώνηση».

Πράξεις τις οποίες οι τέσσερις κατηγορούμενοι/ες όχι μόνο αρνούνται, όχι μόνο δεν υπάρχουν στοιχεία ενάντια τους αλλά που επιπλέον ακόμα και η εισαγγελική πρόταση του σχετικού παραπεμπτικού βουλεύματος για αυτές, ήταν αθωωτική…

Η απαγόρευση σπουδών

Ανάμεσα στους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί στον Γ. Ι. είναι και η απαγόρευση εισόδου του στην Αθήνα κάτι το οποίο συνεπάγεται την απαγόρευση να σπουδάσει στην σχολή Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου όπου πέρασε με Πανελλαδικές τον Ιούνιο του 2023.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών μπορεί να ερμηνευτεί και ως ο πρώτος αποκλεισμός από την δυνατότητα σπουδών για φρονηματικούς λόγους με την υπογραφή της «Ελληνικής Δικαιοσύνης» έπειτα από δεκαετίες.

Το δικαίωμα του Γ. Ι. να παρακολουθήσει τις σπουδές του έχουν στηρίξει με υπογραφές δεκάδες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητικοί σύλλογοι προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και η «Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠαΜακ».

Η δίκη της υπόθεσης «σύντροφοι/συντρόφισσες» αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Νοεμβρίου 2023.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο