Ελλάν Πασσέ: «Το πάθημα που ξαναγίνεται πάθημα»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ» για τον φόνο 17χρονου Ρομ στο Λεοντάρι Θηβών, λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Νοεβρίου, κατά τη διάρκεια – και πάλι – αστυνομικής καταδίωξης. Ο φόνος αυτός έρχεται μετά από τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη το 2021 και του Κώστα Φραγκούλη το 2022.

Η ανακοίνωση της «Ελλάν Πασσέ»:

Αθήνα, 12/11/2023

Μια ακόμα συντριπτική ανακοίνωση

Δεν έχουμε άλλα λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την οργή και την θλίψη μας.

Μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023, 17χρονος Ρομ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, έπειτα από καταδίωξη. Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομ, υπό συνθήκες που «ακόμη ερευνώνται».

Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια.

Ένα πάθημα (Νίκος Σαμπάνης 2021), που έγινε πάθημα (Κώστας Φραγκούλης 2022) και ξαναγίνεται πάθημα σήμερα. Πάντα για Ρομά.

Ελπίζουμε ειλικρινά να είναι το τελευταίο και θα εργαστούμε εντατικά για αυτό.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του παιδιού και είναι δίπλα τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της για τον φόνο, δίνει μια πολύ συγκεχυμένη εικόνα που είναι προφανές ότι δεν αντιστοιχεί επακριβώς σε πραγματικά περιστατικά, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στις υποθέσεις Σαμπάνη και Φραγκούλη:

Βραδινές ώρες του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου, από περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Αλιάρτου εντοπίστηκε όχημα, στο οποίο επέβαιναν 4 άτομα, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα επί της Επαρχιακής Οδού Λιβαδειάς – Θηβών.

Ο οδηγός του οχήματος δε συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης και ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα με σκοπό να αποφύγει τον έλεγχο.

Λόγω του υψηλού κινδύνου του περιστατικού, ενημερώθηκαν μέσω του Κέντρου Άμεσης Δράσης, να συνδράμουν και επιπλέον δυνάμεις με σκοπό τον εντοπισμό και έλεγχο του οχήματος.

Στη συνέχεια ομάδα Ο.Π.Κ.Ε., που περιπολούσε στην περιοχή, κατάφερε να εντοπίσει το όχημα που διέφευγε τον έλεγχο, στη διασταύρωση Καναβαρίου στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς – Θηβών.

Ο οδηγός ωστόσο και πάλι δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα, εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε σε επαρχιακή οδό προς Δόμβραινα Βοιωτίας και στην προσπάθεια του να διαφύγει, προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα και ακινητοποιήθηκε.

Οι αστυνομικοί της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. προσέγγισαν το όχημα προκειμένου προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται.

Το άτομο μεταφέρθηκε άμεσα στο Γ.Ν. Θηβών όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένο.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο εμπλεκόμενος αστυνομικός κρατείται και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία, ενώ παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον φόνο 17χρονου Ρομ από αστυνομικά πυρά στη Θήβα

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο