Ελεύθεροι από κατηγορίες οι 13 πρόσφυγες που είχαν απαχθεί από φασίστες «πολιτοφύλακες» στον Έβρο

Μετά από την περιπέτεια που είχαν περάσει στα χέρια ενόπλων φασιστών, οι οποίοι τους απήγαγαν, τους φόρτωσαν σε ένα κουτί και τους κατηγόρησαν ως «εμπρηστές» το καλοκαίρι του 2023, οι 13 πρόσφυγες κέρδισαν το αυτονόητο: να μη βρεθούν κατηγορούμενοι με βάση την καταγγελία που έκανε ο αυτόκλητος «πολιτοφύλακας» Τότα και οι συν αυτώ, κατόπιν της δημόσιας υποκίνησης σε τέτοιες ενέργειες από τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Πάρη Παπαδάκη.

Οι δεκατρείς άνθρωποι, παρά την καταγγελία εναντίον τους, είχαν αφεθεί κατ’ αρχάς ελεύθεροι. Πλέον, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποφάσισε να μην απαγγελθεί κατηγορία εναντίον τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των δικηγόρων Αικ. Γεωργιάδου και Ι. Πατζανακίδη:

Κατέρρευσε με πάταγο η κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού για τους 13 πρόσφυγες θύματα απαγωγής.

To Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποφάνθηκε ομόφωνα να μην απαγγελθεί κατηγορία εναντίον των 13 προσφύγων πολιτών Συρίας και Πακιστάν για το αδίκημα -κακουργηματικού χαρακτήρα- της απόπειρας εμπρησμού. Το μοναδικό στοιχείο που βασιζόταν η κατηγορία ήταν οι καταθέσεις των τριών «αυτόκλητων σερίφηδων» δραστών της σε βάρος των 13 προσφύγων αρπαγής και εγκλεισμού σε τρέιλερ, τις οποίες καταθέσεις οι δικαστές του Συμβουλίου, συντασσόμενοι με την εισαγγελική πρόταση, αξιολόγησαν όχι μόνο αναξιόπιστες αλλά και αντιβαίνουσες στη κοινή λογική. Οι ισχυρισμοί σε βάρος των 13 προσφύγων ήταν ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν σπινθήρα με μαχαίρι, που αφενός, όπως δέχεται το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είναι ατελέσφορο και ενάντια στα διδάγματα της κοινής πείρας και αφετέρου δεν βρέθηκε κανένα μαχαίρι από την έρευνα της αστυνομίας. Επίσης κατά τον εργαστηριακό έλεγχο δεν βρέθηκε δείγμα γενετικού υλικού κανενός από τους 13 πρόσφυγες στα λάστιχα ή στις παλέτες που υπήρχαν σε εκείνη την περιοχή ενώ οι 13 πρόσφυγες βρισκόταν εκεί μαζί με γυναίκες και παιδιά, όπως προκύπτει από φωτογραφικό υλικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πρόσφυγες και όχι επίδοξοι εμπρηστές.

Η κακοστημένη προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν τους πρόσφυγες ως υπαίτιους για την πρωτοφανή πυρκαγιά του Έβρου κατέρρευσε με πάταγο. Ο ρατσισμός χρησιμοποιήθηκε από την ακροδεξιά για να διχάσει και να αυξήσει την επιρροή της και από την κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της. Την περίοδο εκείνη μαθαίναμε ότι συγγενείς άλλης ομάδας προσφύγων που βρήκαν τραγικό θάνατο στον Έβρο, καθώς απανθρακώθηκαν από τη φωτιά, ήλπιζαν οι άνθρωποι τους να είναι στην ομάδα των 13 προσφύγων που είχαν απαχθεί καθώς οι εικόνες του βαν με τους στοιβαγμένους πρόσφυγες έκαναν το γύρο του κόσμου, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι είναι ζωντανοί και δεν έχουν καεί στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή.

Οι πρόσφυγες όμως δεν βάζουν τις φωτιές. “Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύσις». Η πραγματική λύση είναι να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πιο ευάλωτους/ες και να αντισταθούμε στην πολιτική που ευθύνεται για την περιβαλλοντική καταστροφή και τη ρατσιστική βία.

Για άλλη μια φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες πολίτες που εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους εντολείς μας και στον αγώνα τους για δικαίωση.

24.02.2024

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των Σύριων προσφύγων

Αικατερίνη Γεωργιάδου

Ιωάννης Πατζανακίδης

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

5 2 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο