Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Το παγκόσμιο πάρτυ εξοπλισμών 2001-2010

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο πόλεμος και η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση και να τροφοδοτηθεί η παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι υποσχέσεις παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας  που συνόδευσαν την Πτώση του Τείχους στο Βερολίνο όχι μόνο καταρρακώθηκαν, αλλά εντελώς συμβολικά και δυστυχώς για τους λαούς κυριολεκτικά, αντικαταστάθηκαν από νεά επαίσχυντα Τείχη.

Το σχέδιο Κλίντον την δεκαετία του 90’ να ξεπεράσει την κρίση της Νέας Οικονομίας με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, την Αφρική, αλλά και τους συνεχείς βομβαρδισμούς στο Ιράκ, έδωσε τη θέση του στην πολιτική Μπους και Μπλερ. Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις επιθέσεις στις χώρες του Άξονα του Κακού, οι Προληπτικοί Πόλεμοι, η στοχοποίηση κοινωνικών κινημάτων και μεταναστών που θεωρούνται Ασύμμετρες Απειλές, η σύνδεση Άμυνας – Ασφάλειας, αποτέλεσαν βασικούς κρίκους στην επιβολή της παγκόσμιας καπιταλιστικής ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων. Το αίμα των λαών, η όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης του κόσμου της εργασίας εκτοξεύουν τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών, των ιδιωτικών στρατών, των επιχειρήσεων παραγωγής μέσων ασφάλειας και τις εταιρείες παραγωγής τέτοιου είδους υπηρεσιών. 

Τα δημοσιεύματα καταγράφουν ότι η τελευταία δεκαετία αποτέλεσε την περίοδο του μεγάλου πάρτυ στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που εκτός από μικρές και μεγάλες συγκρούσεις, συνέβαλαν και στη σημερινή κρίση χρέους. Οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 50% την τελευταία δεκαετία, αγγίζουν το 1,7 τρις δολάρια, αντιστοιχούν στο 2,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ και σε χρέωση 236 δολαρίων κάθε κατοίκου αυτού του πλανήτη. Βεβαίως, όταν τα χρέη επιμερίζονται στους πολίτες κάθε χώρας ξεχωριστά αυξάνονται κατά περίπτωση. 
Το γράφημα, που παρουσιάζει το OnAlert, αποτυπώνει την παγκόσμια σκακιέρα των εξοπλισμών, αλλά και πώς διαμορφώθηκαν οι νέες ισορροπίες εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης. Όλα τα ποσά αναφέρονται σε σταθερές τιμές (2009) και σε δισ. δολάρια.


http://www.onalert.gr/files/Image/NewOnAlert/EGGRAFA-SIMAIES-MAPS/stratDapanes01_10.jpg
Πρωταθλητής οι ΗΠΑ, που από τα 379 δισ. δολάρια το 2001, σχεδόν διπλασίασαν το μερίδιό τους στα 697 δισ. δολάρια το 2010.Η Κίνα αποδεικνύει και σε αυτό το επίπεδο ότι διεκδικεί παγκόσμιο ρόλο, εξελίσσεται σε σημαντικό παίκτη και προσπέρασε Βρετανία και Γαλλία καταλαμβάνοντας τη 2η θέση. Από τα 39,5 δισ. έφτασε τα 114 δισ. δολάρια! Η Βρετανία πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τη Γαλλία. Από τα 47,1 δισ. δολάρια πήγε στα 57,4 δισ. Οι Γάλλοι εμφανίζουν οριακή αύξηση στις πωλήσεις τους χάνοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο μερίδιο από την παγκόσμια πίτα, που αυξήθηκε θεαματικά. Από τα 59,3 δισ. δολάρια το 2001 έφτασαν τα 61,3 δισ. δολάρια το 2010. Μεγάλη η αύξηση για τη Ρωσία, που από τα 28,8 δισ. δολάρια πλέον έφτασε τα 52,6 δισ. Οριακή η μείωση για την Ιαπωνία (51 δισ. από 52,3 δισ. δολ.). Μεγάλη αύξηση για την Σαουδική Αραβία (42,9 δισ. από 26,3 δισ. δολ.) αποδεικνύοντας ότι αποτελούν το σημαντικότερο αιμοδότη των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών, οι οποίες εκμεταλλεύονται την προβολή του κινδύνου που ακούει στο όνομα Ιράν για να της πουλήσουν εξοπλισμούς αξίας εκατοντάδων δις δολαρίων. Η Γερμανία μειώνει τα ποσά που ξοδεύει για εξοπλισμούς από τα 48,2 δισ. δολάρια στα 46,8 δισ. δολάρια το 2010, ενώ η Ινδία απογειώνει τις αγορές όπλων (34,8 δισ. από 22,6 δισ.),  στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Τέλος, η γειτονική Ιταλία φαίνεται να διαβαίνει το δρόμο της κρίσης και αρχίζει να εμφανίζει μείωση από τα 40,6 δισ. στα 38,2 δισ. δολάρια.

Ελληνοτουρκικές κρίσεις και Αγορές όπλων

Πηγή δυστυχώς πολύτιμων συμπερασμάτων για τους λαούς αποτελεί η περιοχή του Αιγαίου αφού επαναλαμβανόμενες είναι οι αναλύσεις που επισημαίνουν ότι «Οι κρίσεις Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται και για να αγοράζουμε όπλα». Έχοντας πάντα κατά νου τον ρόλο ιμπεριαλιστικής περιφερειακής δύναμης της «Ισχυρής Ελλάδας» όλο αυτό το διάστημα στα Βαλκάνια, που εξυπηρετήθηκε με την αποστολή μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων για τα δεδομένα της χώρας και την συμμετοχή σε όλες τις βάρβαρες επεμβάσεις των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, την όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού στο τρίγωνο Βαλκάνια-Αιγαίο-Κύπρος, συνυπολογίζοντας την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, ας κρατήσουμε την αρχική διαπίστωση που δεν αποτελεί εικασία, αλλά γεγονός που αποδεικνύεται με ντοκουμέντα. Η κρίση στα Ίμια δεν είναι το μόνο παράδειγμα, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Αμέσως μετά τη κρίση ο Κώστας Σημίτης, πρωθυπουργός τότε της Ελλάδας είχε ανακοινώσει από το ΥΕΘΑ ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπολογίζεται ότι στοίχισε στο λαό μας περίπου 10 δις.

Για περισσότερο από 60 χρόνια κατά σύμπτωση όταν συμβαίνει να μειώνονται οι εισαγωγές όπλων, ξαφνικά η περιοχή αντιμετωπίζει θερμό κλίμα με εντάσεις, όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (Sipri).

•Η είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κατά την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» συνοδεύτηκε από αθρόες εισαγωγές οπλικών συστημάτων, βάζοντάς την στην ατζέντα των καλύτερων πελατών της διεθνούς βιομηχανίας. Τότε, σχεδόν το σύνολο των αγορών αφορούσε αμερικανικές προμήθειες.

•Την περίοδο πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών οι εισαγωγές όπλων εμφανίζουν μια κατακόρυφη πτώση. Πριν τη χούντα η χώρα βρισκόταν στην πρώτη εικοσάδα των εισαγωγέων παγκοσμίως και έπεσε κατά 20 έως 30 θέσεις στη λίστα της κατάταξης.

•Τον Ιούνιο του 1974, η Τουρκία ανακοινώνει ότι το υδρογραφικό πλοίο «Τσανταρλί» πραγματοποίησε έρευνες σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας δυτικά της Λέσβου. Ακολούθησε τον Ιούλιο η τουρκική εισβολή στην Κύπρο μετά τη βλακώδη, τυχοδιωκτική, πραξικοπημετική και επεκτατική πολιτική της Χούντας που άφησε μια φρικτή κληρονομιά σε Κύπρο-Αιγαίο.

•Ένταση υπήρξε στις σχέσεις των δύο χωρών το καλοκαίρι του 1976, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ 1» (πρώην «Χόρα»). Ο Αν. Παπανδρέου ζήτησε δυναμική αντίδραση και ο Τύπος του απέδωσε τη φράση «βυθίσατε το ”Χόρα”».

• Φθίνουσα πορεία είχαν οι αγορές εξοπλισμών την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Το 1987 η Ελλάδα κατέλαβε την 72η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, τη χαμηλότερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Η κρίση με το «Σισμίκ» τροφοδότησε νέες αγορές εξοπλισμών, που μας έφεραν με εντυπωσιακό τρόπο στις πρώτες θέσεις.

•Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Τουρκία επεδίωξε την εκμετάλλευση πετρελαίων σε περιοχές του Αιγαίου που ανήκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ταυτόχρονα, αποφάσισε την έξοδο ερευνητικού σκάφους της στο Αιγαίο.

•Η χρονιά της κρίσης στα Ίμια αποτέλεσε άλλο ένα μικρό «διάλειμμα» στην κούρσα των εξοπλισμών. Η χώρα βρισκόταν στην 22η θέση. Οι αγορές που ακολούθησαν την έφεραν ξανά ψηλά στη λίστα των καλύτερων πελατών.

•Το 2005, η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει στην τελευταία μεγάλη αγορά των 30 F-16 ,που κόστισαν 2 δις. Από τότε μέχρι και σήμερα οι αγορές έπεσαν και πάλι, βγάζοντάς την Ελλάδα από το top 20 των καλύτερων πελατών.

Συμπτωματικά, παράλληλα με την τεράστια καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε, οι συνέπειες της οποίας  φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα, πολλοί αρχίζουν να εκτιμούν ότι αναμένεται μια “ραγδαία κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά” που συνδέεται με το ζήτημα του καθορισμού ΑΟΖ, τον καθορισμό του καθεστώτος στο Αιγαίο και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Έτσι, παρά την τεράστια προπαγάνδα που ασκείται από τα κόμματα εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Μπακογιάννη, τα ΜΜΕ και τις Εργοδοτικές Οργανώσεις σχετικά  με το ξεπέρασμα της κρίσης και την ευημερία του κόσμου της εργασίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Αιγαίου, στην πραγματικότητα θα ζήσουμε και εδώ την μόνη πετρελαϊκή αλήθεια: όπως σε όλες τις πετρελαϊκές χώρες έτσι και εδώ πετρέλαιο σημαίνει αίμα-πόλεμοι-καταπίεση-εκμετάλλευση-πολεμικοί εξοπλισμοί-κρατική καταστολή και τρομοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι παράλληλα συζητιέται η ανάγκη προμήθειας νέων φρεγατών, πολεμικών αεροσκαφών, μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων, πυρομαχικών κλπ. κάνοντας να τρίβουν τα χέρια τους ξένες εταιρίες, Έλληνες βιομήχανοι και έμποροι του ολέθρου.

Ενώ οι προμήθειες πολεμικών εξοπλισμών ήταν παγωμένες, ξαφνικά και στο πλαίσιο της πολεμικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με επίδικο την Κυπριακή ΑΟΖ, είδαμε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να αγοράζει εσπευσμένα πυρομαχικά για τα LEOPARD και ισραηλινούς πυραύλους αξίας 200 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά αντίδραση.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΠΛΩΝ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ΔΕ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΖΑ!!!

Αξίζει να δούμε ότι τα γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα (αξίας 200 δις ευρώ τα τελευταία 40 χρόνια) σε μεγάλο βαθμός βασίστηκαν σε δανεισμό. Καθώς και πάλι ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και οι τράπεζες του παρουσιάζονται πρόθυμοι να δανείσουν δις ευρώ προκειμένου να αγοραστούν οι γαλλικές φρεγάτες FREEM αξίας 6 δις ευρώ τουλάχιστον, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δανειζόμενες αγόρασαν γερμανικά και γαλλικά όπλα κρατώντας ανοικτές τις πολεμικές βιομηχανικές τους μονάδες, παραλαμβάνοντας από τις πολυδιαφημισμένες γερμανικές αμυντικές βιομηχανίες, υποβρύχια που έγερναν μέχρι πρόσφατα και άρματα μάχης που ράγιζαν! Με συμμετοχή φυσικά των εταιρειών του Κόκκαλη, του Μυτιληναίου, του Γερμανού, του Χούμπαυλη, των Ναυπηγείων κλπ.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν σηκώνουν καμία αμφισβήτηση. Αμερικανοί, Γερμανοί και Γάλλοι καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στους πολυδάπανους εξοπλισμούς την εποχή των μεγάλων δανείων. Μόνο οι τρεις τους κατέλαβαν μερίδιο 74% στα όπλα που αγοράστηκαν την περίοδο 1998 – 2008. Περίοδο, που η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 4η θέση των εισαγωγέων όπλων στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ποσοστό της συμμετοχής των Αμερικανών στη χρυσοφόρα πίτα βαίνει μειούμενο μετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. Αντιστοιχεί στο 41,3% των πωλήσεων στη δεκαετία, στα 4,8 δισ. δολάρια από τα 11,6 δισ. δολάρια (σε σταθερές τιμές ’90) της 10ετίας. Ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το υποκατασκευαστικό έργο, που αναλαμβάνουν ελληνικές εταιρείες και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Οι χρονιές, που τα ποσοστά των ΗΠΑ είναι πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο είναι μετά την κρίση στα Ίμια και τη δήλωση του Κ.Σημίτη «Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς». Το 1998 έφτασαν το 58%, όταν ο χορός των εξοπλισμών επί Άκη Τσοχατζόπουλου είχε ανοίξει για τα καλά. Αλλά και το 2003 και το 2004, οπότε κατέλαβαν το 68% και το 52% αντίστοιχα. Ήταν η εποχή που οι εξοπλισμοί συνδέθηκαν με την ασφάλεια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Γερμανικά είναι στο 20,3% τα όπλα της χώρας. Το 1998 το ποσοστό τους έφτασε στο 30%, ενώ ρεκόρ κατέγραψαν το 2006 και το 2008 (68% και 59% αντίστοιχα)! Οι μεγάλες αγορές από το Βερολίνο είναι τα άρματα «Λέοπαρντ», ο εκσυγχρονισμός των Φάντομ και τα υποβρύχια «τύπου 214», τα οποία γέρνουν και διαλύονται στο πρώτο ταξίδι! Οι Γάλλοι κατέχουν το 12% στη δεκαετία και αφορά κυρίως σε αγορές μαχητικών.

Τα περισσότερα χρήματα, πάντως, αφορούν στην αγορά αεροσκαφών. Αντιστοιχούν συνολικά στο 38% και καταλήγουν κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες. Ακολουθεί το ναυτικό με 17% για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Το 15% των εξοπλιστικών προγραμμάτων αφορά την αγορά πυραύλων, το 14% αρμάτων, το 8% σε αντιαεροπορικά και ένα 5% σε συστήματα αισθητήρων.

Κι όλα αυτά βέβαια αγοράστηκαν με δάνεια!

Εμείς απαντούμε:

Δεν Συναινούμε στην «Εθνικής σας Ενότητα»

Δεν Πολεμάμε για τα συμφέροντα σας

Δεν Πληρώνουμε τους Εξοπλισμούς και τα Χρέη σας

 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437  diktiospartakos.blogspot.com

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments