Η πρώτη από τρεις δίκες για την «Κιβωτό του Κόσμου» συνεχίζεται στις 9 Μαΐου

Η δικογραφία αφορά στη συστηματική χρήση σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης παιδιών εντός των δομών της οργάνωσης με σκοπό τον «σωφρονισμό».

Στις 4 Απριλίου 2024 έγινε η δεύτερη συνεδρίαση της δίκης του ιερέα Αντώνη Παπανικολάου και των εφτά ακόμα στελεχών των δομών της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», για τη μία από τις τρεις υποθέσεις για τις οποίες ελέγχεται ή κατηγορείται.*

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την αναζήτηση ημερομηνιών για τον ορισμό δικασίμων και εξαντλήθηκε εκεί, σχεδόν ταυτόχρονα με την υπομονή ενός προέδρου που έδινε την εντύπωση πως θα προτιμούσε κάποιος άλλος να ενδυθεί αυτή τη φορά την τήβεννο της εξουσίας που καμώνεται τη συνανάπηρη, – κατά τις λαοφιλείς απεικονίσεις – του Daredevil. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης διαπραγματεύονταν σαν σε δικονομικό παζάρι, άλλοτε μεταξύ τους, άλλοτε με τις συναδέλφους τους από την πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας και άλλοτε καλαμπουρίζοντας προς την έδρα για τις βολικότερες γι’ αυτούς ημερομηνίες διεξαγωγής.

Οι προγραμματισμένες παραστάσεις τους σε δικαστήρια ανώτερου βαθμού ή άλλες υποχρεώσεις, που ως τέτοιες περιγράφηκαν ακόμα και προγραμματισμένο ταξίδι αναψυχής του Γιάννη Κώτσου (συνηγόρου του βασικού κατηγορούμενου και εξέχουσας προσωπικότητας στα εξ αριστερών των δικαστών δικηγορικά έδρανα), κατέληξε να γίνει ένας μικρός κύβος του Ρούμπικ στα χέρια της έδρας, τον οποίον, τελικά, προς ανακούφιση των μαρτύρων, κατάφερε να λύσει.

Έτσι, οι ημερομηνίες ορίστηκαν και η αποδεικτική διαδικασία φαίνεται πως θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης 9 Μαΐου 2024, στην αμφιθεατρική αίθουσα 106 του κτιρίου 13 των δικαστηρίων της Ευελπίδων.

Σπάνιες είναι οι φορές που υπόθεση για πλημμελήματα έχει τόσο έντονο κοινωνικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, όπως ακόμα πιο σπάνια συμβαίνει να χρειαστεί ειδική μέριμνα ώστε να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα που θα χωρέσει με άνεση τους παράγοντες, το κοινό και τους δημοσιογράφους.

Δέκα πρώην τρόφιμοι της «Κιβωτού του Κόσμου» τεσσάρων διαφορετικών πόλεων (Βόλος, Χίος, Καλαμάτα, Αθήνα), ηλικίας 15-18 χρονών, έχουν καταγγείλει τον ιερέα Αντώνη Παπανικολάου και εφτά ακόμα στελέχη της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» για συστηματική κακοποίηση που υπέστησαν, ως ένα είδος «σωφρονισμού».

Η εκτέλεση βαρέων χειρονακτικών εργασιών και η απομόνωση είναι οι δυο «παιδαγωγικές μέθοδοι» που ξεχωρίζουν στο παραπεμπτικο βούλευμα.

Σε μια περίπτωση η τιμωρία αυτού του είδους καταγγέλλεται ότι επιβλήθηκε σε παιδί με σπασμένο πόδι, ενώ σε άλλη περιλάμβανε το σπάσιμο πέτρας από τις 7:00 ως τις 14:00 και την υπόλοιπη ώρα απομόνωση. Σε άλλα παιδιά επιβλήθηκε να μένουν σε καθεστώς απομόνωσης κλειδωμένα σε σπιτάκι του παραρτήματος με στρώμα στο πάτωμα αντί για κρεβάτι, αναγκάζοντάς τα να πίνουν από το μη πόσιμο νερό της τουαλέτας.

Η δίκη προβλέπεται να διαρκέσει περίπου 20 συνεδριάσεις και να ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουνίου 2024.


* Εκκρεμούν ξεχωριστές έρευνες για την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκων και ξεχωριστή δικογραφία για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν την οικονομική διαχείριση της Κιβωτού.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο